(Bisbat de Girona) L’església de sant Martí Sacosta del Seminari diocesà de Girona ha acollit aquest dijous l’acte inaugural del nou curs de l’Institut Superior de Ciències Religioses de Girona. “Un Concili no és un esdeveniment efímer, passatger, com molts d’altres en la història de l’Església i del món. És un esdeveniment que es projecta molt més enllà de la seva celebració efectiva”, va recordar el bisbe emèrit de Girona Carles Soler i Perdigó, en la lliçó inaugural dedicada al Concili Provincial Tarraconense.
Soler ha fet memòria de la pregunta que va inspirar la convocatòria conciliar adreçada a l’Esperit: “Què dieu a les nostres Esglésies?”, i n’ha recordat el director de l’ISCRG, Josep Casellas, que en va ser el secretari general. El bisbe emèrit ha explicat que en el Concili es plantejava com “evangelitzar la nostra societat plural i secularitzada”, com a objectiu primordial, i que l’esdeveniment va ser “sobretot un gran acte de fe, esperança i caritat”.
La lliçó, amb el títol ‘El Concili Provincial Tarraconense al cap de vint-i-cinc anys’, ha versat principalment sobre quatre grans aspectes: les resolucions conciliars, la recepció del Concili, el balanç i els reptes pendents. Com a conclusió, el bisbe Carles ha assenyalat que “l’objectiu del Concili és decididament diocesà, amb una clara disponibilitat de col·laboració interdiocesana i amb un sentit profund d’una unitat pastoral de la Tarraconense”. Ho va resumir remarcant que “el Concili Provincial Tarraconense és ben viu”.
L’acte inaugural de curs s’ha iniciat amb la celebració de la Missa de l’Esperit Sant, presidida pel bisbe Francesc Pardo i concelebrada pel bisbe emèrit Carles Soler; Joan Torra, degà de la Facultat de Teologia; Josep Casellas, director de l’ISCRG; Pere Carreras; sotsdirector de l’ISCRG, i pels professors del centre Mn. Jordi Font i Mn. Joan Baburés.
El bisbe Francesc Pardo, en ola seva homilia, ha definit l’Institut com “un servei que l’Església de Girona ofereix a totes aquelles persones que volen aprofundir en el coneixement de la fe i l’esperança cristianes i aportar nous horitzons en aquelles matèries que les inspiren sota l’acció de l’Esperit”. També ha agrait la feina que duen a terme els professors, que per la realitat de la pandèmia han hagut d’aplicar nous sistemes en el seu ensenyament. Finalment ha invocat la força de l’Esperit Sant per tal que el curs que ara s’inicia sigui profitós per als alumnes, professors i l’Església gironina.