Miquel Codolar –CR Benet XVI va ser papa durant vuit anys, des del 19 d’abril del 2005, fins que, per sorpresa de tothom, va renunciar, l’11 de febrer del 2013. Durant aquests anys l’arquebisbe de Barcelona va ser el cardenal Lluís Martínez Sistach. En aquesta conversa amb Catalunya Religió, l’arquebisbe emèrit de Barcelona valora la importància de la visita de Benet XVI a la Sagrada Família, l’estima que tenia per la cultura catalana, l’ús del català per part del pontífex, i la relació que van mantenir.
Què ens deixa Benet XVI?
Penso que en la consciència de molts barcelonins en seguirà vinculant sempre l’estimat papa Benet XVI amb la basílica de la Sagrada Família, una obra cabdal de l’art i la cultura. El fet que el papa Benet XVI vingués a Barcelona és un motiu per donar-li gràcies reiterades. Enmig de les seves obligacions, que les tenia constantment va acceptar la invitació que li vaig fer, que sí que era important, però no era, per exemple, el mil·lenari d’una catedral que involucra tota la diòcesi.
Què creu que el va convèncer per acceptar de venir?
És una obra nova, originalíssima, d’Antoni Gaudí. Realment va acceptar venir a dedicar la Sagrada Família perquè va entendre com Gaudí, que havia mort el 1926, havia anticipat coses del Concili Vaticà II (1962-1965). Gaudí havia plasmat abans del Concili que una església és per celebrar l’eucaristia, i que té un únic altar, una seu i un ambó. Es va avançar. El papa es va adonar d’aquesta preparació litúrgica d’Antoni Gaudí, i ho hem d’agrair.
I aquest va ser l’argument definitiu?
No és pas l’únic motiu, però també és un motiu important. Realment això el va ajudar, el va confortar, animar, encoratjar, per poder acceptar la meva invitació. Insisteixo que li hem d’agrair moltíssim. Ell també tenia curiositat per veure com havia quedat la Sagrada Família, i això també el va moure.
Per Benet XVI no va ser un viatge més.
De fet, un dels cardenals que van venir, que es dedicava a la qüestió de les beatificacions i canonitzacions, em deia arran d'aquesta celebració del 7 novembre del 2010, que si durant el seu pontificat s’hagués beatificat Antoni Gaudí, Benet XVI hauria vingut a Barcelona beatificar-lo. I és que van veure que el papa havia quedat molt impressionat.
I no va parlar-ne directament amb Benet XVI?
A l’hora de dinar, després de la celebració de la Sagrada Família, a la seu del bisbat de Barcelona, jo estava a la seva dreta, i el primer que em va dir va ser: “De la celebració d’aquest matí me n’ha quedat un record inesborrable”. Quan jo l’he visitat, essent emèrit, em recordava que quan va venir a la Sagrada Família havia quedat impressionat, i de l’obra excel·lent d’Antoni Gaudí.
Va ser fàcil convèncer-lo per venir?
No va costar massa que vingués, el secretari d’estat també em va fer costat. També tenia molt interès que coneixes la Sagrada Família. Va ser molt positiva la visita i es va emportar una impressió molt gran, i suposo que des del cel tindrà una visió més àmplia.
Ha estat un dels papes que ha fet servir més el català, com s’ho va fer?
Preparant les celebracions hi havia el mestre de cerimònies del Papa, el del bisbat i un servidor. Havíem de programar les celebracions i les llengües, el que es feia en llatí, català, i castellà. El mestre de cerimònies del Papa sempre em preguntava en quina llengua ho volia. Em va donar molta iniciativa. I va anar molt bé, el català va ser molt emprat. Però hi ha tota una valoració per part de Benet XVI de la cultura catalana, no només ha inaugurat un temple únic al món sinó també tenia una estima especial a la nostra cultura.
Expliqui’m això.
Ell tenia un afecte molt gran per la cultura, ha estat un home culte, un teòleg i, per tant, tota la dimensió cultural la valorava molt. Lògicament en cada lloc havia d’utilitzar les llengües corresponents, però li puc dir que van quedar satisfets tots de l’amplitud del català en la celebració litúrgica de la dedicació de la Sagrada Família.
I com han estat les converses amb el papa emèrit?
El visitava, però sense abusar-ne, també tenint present que ell tenia 10 anys més que un servidor, això també es nota. Només hi anava quan tenia assumptes per tractar. Una vegada el vaig anar a veure, perquè es preveia que les torres dels Evangelistes de la Sagrada Família fossin més altes que la de la Mare de Déu. Jo vaig dir que la de la Mare de Déu havia de ser més alta, per la seva importància en la Sagrada Família i la seva funció importantíssima en la història de la salvació. Però per curar-me en salut, vaig visitar al papa, expert en teologia, el teòleg més gran que teníem, en una visita personal, i em va contestar de seguida que naturalment.
Alguna cosa més?
Quan faltaven unes setmanes per la dedicació de la Sagrada Família, en una audiència, vaig ser dels primers a passar. Li vaig explicar que quan preguntaven a Gaudí qui acabaria la Sagrada Família ell deia que seria sant Josep, perquè els devots a sant Josep són els que van motivar-ne la construcció. I el papa que va acabar l’església, que en va fer la dedicació, es diu Josep. És una casualitat bonica.