Vés al contingut
simposi-lestonnac-maristes
Fotografia: Maristes.

Roger Vilaclara –CR Les quatre escoles de la Companyia de Maria de Catalunya treballen juntes per fer realitat el Simposi Internacional Lestonnac Altes Capacitats. Se celebrarà el 4 de novembre al Seminari Conciliar de Barcelona i vol ser una oportunitat per treballar recursos que permetin els alumnes “reconèixer els seus talents i posar-los al servei dels altres”. Les inscripcions per a participar-hi ja estan obertes i es poden fer a través del seu web.

El responsable de l’àmbit de la proposta evangelitzadora de les escoles de la Companyia de Maria, Joan Ortín, explica que l’objectiu del simposi és “reflexionar per extreure conclusions per la millora de la identificació, la comprensió i l’atenció dels alumnes amb altes capacitats”. Però aquest no és l’únic, la jornada també buscarà maneres per millorar el seguiment i “l’enriquiment curricular” de tot l’alumnat.

Ortín destaca que aquest esdeveniment és també una manera d’afavorir que segueixi havent-hi debat sobre l’àmbit de les altes capacitats. Un àmbit “poc conegut, poc treballat i sovint oblidat”, diu. El mestre i pedagog assegura que les altes capacitats també requereixen “atenció i cura”.

“No és un Simposi elitista”, subratlla Ortín. Des de les escoles Lestonnac es vol atendre cada alumne “amb les seves capacitats”. “Volem que tots ells trobin els seus talents, que els reconeguin i els posin al servei dels altres”, assegura el pedagog citant la paràbola dels talents.

El Simposi d’Altes Capacitats de Lestonnac vol trobar maneres per millorar “l’enriquiment curricular”

El Simposi és continuista amb el treball de santa Joana de Lestonnac, qui va ser pionera en la personalització del tracte amb les persones. Ella, diu Ortín, va destacar per “posar la persona al centre” i, en conseqüència, “promovia el talent de cadascuna d’elles”.

Tot plegat lliga amb la proposta evangelitzadora, UNITAS, i la proposta educativa, SIGNA, de la Companyia de Maria en l'àmbit mundial. Unes propostes que concreten el projecte educatiu de l’orde i que promou l’educació personalitzada. “És marca de la casa”, assegura Joan Ortín.

Testimoni d’experts i de protagonistes en primera persona

Sobre els seus participants, Ortín afirma que al Simposi hi ha convidats de referència en els seus àmbits. En aquest sentit, hi haurà la presidenta del Consell Europeu d’Altes Capacitats (ECHA), Lianne Hoogeveen, que parlarà de l’atenció i la motivació dels alumnes amb altes capacitats; l'especialista en educació personalitzada, psicopedagoga i mestra a l'escola Lestonnac de Barcelona Iolanda López que oferirà la ponència ‘Qui són els alumnes amb altes capacitats? Mites i tòpics a l’escola’; i l’especialista en el diagnòstic i la intervenció dels alumnes amb altes capacitats Marta Tourón que parlarà de l’enriquiment curricular per a tot l’alumnat.

Però, més enllà del testimoni d’aquests experts, des de Lestonnac volen apropar la realitat dels infants amb altes capacitats a través de testimonis de famílies, psicòlegs, escoles i orientadors. Així, la seva experiència es podrà conèixer amb la taula rodona ‘Trencant barreres’ que moderarà el fundador i CEO del Centre d’Innovació Imagine Silicon Valley, Xavier Verdaguer.

Amb aquesta varietat de ponències i xerrades, “la idea és aprendre entre tots”, destaca Ortín. Això inclou, també, els alumnes que tindran un espai al final per donar-los veu amb la presentació de “projectes amb talent”. Clourà l’acte la secretària general de la Fundació Escoles Cristianes de Catalunya (FECC), Meritxell Ruiz.

Un any de treball de les quatre escoles Lestonnac

La jornada l’ha organitzat un equip de coordinació format per les quatre escoles Lestonnac de Catalunya: Col·legi Lestonnac de Barcelona, Col·legi Lestonnac Mollet del Vallès, Col·legi Lestonnac Tarragona i Col·legi Lestonnac de Badalona. El Simposi és un treball que s’ha gestat durant un any amb els equips directius de les escoles i la coordinació d’aquests a través de reunions quinzenals. Joan Ortín també destaca i agraeix el suport que ha rebut l'organització de la FECC i la col·laboració d'entitats com Blanquerna - Universitat Ramon Llull.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.