(CR/Fundació Claret) Les arrels cristianes conformen la identitat europea. Amb aquesta base teòrica i amb l’objectiu de mostrar què pot aportar el cristianisme al futur del nostre continent, la Fundació Claret, en col·laboració amb Cristianisme i Justícia, convoca el simposi «El cristianisme en la construcció d’Europa», que tindrà lloc dissabte 29 a la Llibreria Claret, a Barcelona. Aquesta jornada tindrà com a teló de fons les eleccions al Parlament Europeu que tindran lloc a finals de maig.
El programa del simposi pretén posar en evidència les “arrels cristianes” que expliquen bona part de la identitat europea no tant per reivindicar-les contra el laïcisme, quant per mostrar la capacitat transformadora i de futur que contenen i que poden aportar a la construcció del continent.
Condicions i estil de l'aportació
Així, els ponents analitzaran les condicions i l’estil amb què el cristianisme ha de fer la seva aportació, ja que han estat també fondes les ferides causades per actituds i pronunciaments, d’altra banda poc evangèlics, amb què l’Església Catòlica ha actuat respecte de la societat.
La presentació d’un nou quadern de Cristianisme i Justícia, titulat Europa, obrirà el simposi. Ha estat escrit per Alfons Calderon, expert en relacions i comerç internacional, membre de Cristianisme i Justícia, i col·laborador d’ESADE. Calderon pronunciarà la conferència inicial Aportació del cristianisme en la construcció de la Unió Europea. Perspectiva històrica i reptes de futur.
Al simposi atmbé hi participarà el politòleg Carles Boix amb una comunicació sobre el rol dels cristians al món públic; i el periodista Ramon Colom moderarà un debat sobre l’aportació del cristianisme a la construcció d’Europa. En aquesta tertúlia hi participaran Carles Boix, Josep Valverde, vicepresident del Parlament Europeu del 1992 al 1999, i Teresa Carreras, presidenta de l’Associació Periodistes Europeus de Catalunya.
Eleccions europees
Entre el 22 i el 25 de maig de 2014, els 28 estats membres de la Unió Europea estan cridats a les urnes per elegir els diputats del seu Parlament. En el temps transcorregut d’ençà de les darreres eleccions s’ha produït unes de les pitjors crisis del continent, que ha posat al descobert febleses i contradiccions importants en diversos àmbits: economia, política, valors… Malgrat aquestes febleses i la manca clara de lideratge polític i econòmic, Europa no deixa de ser un referent per al món, fruit de segles de tradicions filosòfiques, religioses i antropològiques molt riques, entre les quals el cristianisme ha estat decisiu. No endebades els “pares” del projecte Europeu van ser polítics de profundes conviccions cristianes, que val la pena reivindicar en temps de desprestigi de la política.