Vés al contingut
Galeria d'imatges

Mockapetris, pare d’Internet, doctor Honoris Causa per la Universitat Ramon Llull

(URL) L’inventor del DNS i pare de l’Internet modern Paul V. Mockapetris ha estat investit aquest dimarts com a doctor Honoris Causa, a proposta d'Enginyeria La Salle-Universitat Ramon Llull (URL). El pioner d’Internet ha fet un discurs pedagògic centrat en lliçons que ell considera perdurables: “Als meus estudiants sempre els dic que si volen que la seva feina sigui recordada d'aquí a un segle, que escriguin, pintin, creïn música o art en general, però no tecnologia. Ho tindran complicat igualment, però per molt que admiro els principis de l'Ethernet estic convençut que al 2100 ningú se’n recordarà i, en canvi, Mozart o els Rolling Stones continuaran sent recordats”.

Guiomar Corral, directora acadèmica d’Enginyeria La Salle-URL, ha remarcat que és al 1983 quan Internet adopta la tecnologia actual i coincideix amb l’any amb què Mockapetris crea el protocol DNS (Domain Name System), una tecnologia que s’encarrega d’assignar un nom de domini a una adreça concreta que evita que els usuaris hagin de memoritzar complicades adreces amb números, punts o directoris i que segueix sent fonamental després de més de 30 anys del seu naixement.

Actualment en el món hi ha més de 3.200 milions d’usuaris a Internet (dels quals, prop d’1.500 milions són usuaris actius de Facebook), que generen un tràfic diari de l’ordre de 2,600 exabytes, que envien uns 210.000 milions de correus electrònics diàriament, que fan més de 4.000 milions de cerques diàries a Google, que visualitzen diàriament més de 9 mil milions de vídeos a Youtube, que pugen cada dia més de 240 milions de fotos a Instagram i que envien uns 900 milions de tuits diàriament, citant algunes de les aplicacions més conegudes actualment.

La força dels usuaris, el denominador comú de l’èxit d’Internet

Mockapetris ha remarcat durant el seu discurs el rellevant paper dels usuaris per a l’Internet que coneixem avui: “En el món d'Internet hi ha la creença que tot plegat es va fer realitat gràcies a un personatge o a una idea en particular, però a mi em sembla que va ser l'explotació inevitable d'aquest tsunami de recursos. Els protocols d'Internet estaven preparats, fàcilment disponibles i els podia fer servir qualsevol comunitat d'usuaris, no només un proveïdor determinat”.

“Més de la meitat dels intents de fer servir el DNS per a noves funcions no van arribar a bon port, perquè els dissenyadors no entenien les necessitats reals de la societat i perquè els que havien d'introduir les dades necessàries per a la seva configuració no hi veien l'avantatge. El sistema de correu per DNS funciona perquè la gent demanda aquest servei i, si no el configures, deixes de rebre correu. Acostumo a dir que vaig construir el soterrani i la planta baixa del DNS però que avui ja és un edifici de 50 plantes”, ha afegit Mockapetris.

“Hem de reconèixer els costos de seguretat d’Internet”

“Mai no visitaré totes les pàgines web d'Internet, i a les que no visito no afegeixo cap valor. O encara més, Internet resulta útil als delinqüents, als espies i als que pretenen amenaçar o destruir. En aquest cas, donar-los la capacitat d'accedir a mi no és cap benefici”. Amb aquesta sinceritat s’ha mostrat Mockapetris i és que per a ell “és temptador culpar els acadèmics que van construir la infraestructura de descuidar la seguretat” i ha manifestat que “com a arquitecte del DNS ni tan sols vaig provar d'incorporar-hi seguretat conscientment”.

I ha afegit: “Si volem tenir seguretat i privadesa a Internet, la societat ha d'entendre que això no és de franc: té un cost monetari real, un cost real de comoditat i un cost real de desenvolupament més lent de la nova tecnologia”.

50 anys dels primers estudis de Telecomunicacions de Catalunya

Guiomar Corral, directora acadèmica d’Enginyeria La Salle-URL, explica que “quan els estudis de telecomunicacions es van iniciar a La Salle fa 50 anys, Internet encara no existia i començava a gestar-se l’embrió de la xarxa que coneixem ara, de la qual Mockapetris ha estat i segueix sent un dels impulsors més destacats. I és que Mockapetris és un dels artífexs més importants de la revolució en el món de les xarxes, la informàtica i la telecomunicació i les seves aportacions han estat fonamentals perquè la primitiva xarxa ARPANET, creada a finals dels anys 60 del segle XX, evolucionés fins a convertir-se en l’Internet que coneixem avui”.

Josep Maria Garrell, rector de la URL, va destacar que "La Salle va contribuir, i continua contribuint, a que noves fornades de graduats puguin pujar a la cresta de l'onada d'això que avui en dia en diem les tecnologies de la Societat de la Informació, les Information Society Technologies”.

A la tarda Mockapetris va inaugurar una exposició retrospectiva sobre les telecomunicacions que commemora els 50è aniversari d’aquests estudis de La Salle.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.