Vés al contingut

Per saber-ne més

(Jordi Llisterri-CR / Premià de Dalt) “L'alegria cristiana està acompanyada del sentit de l'humor, tan destacat, per exemple, en sant Tomàs Moro, en Sant Vicenç de Paül o en sant Felip Neri. El mal humor no és un signe de santedat”. Així ho diu el papa Francesc en el número 126 de la seva exhortació apostòlica sobre l’alegria de la santedat Gaudete et Exsultate. Aquest document ha estat el tema de la Jornada de Qüestions Pastorals de Castelldaura que organitza des de fa 54 anys el centre sacerdotal Rosselló de l’Opus Dei.

Els dos dies de les sessions que s’ha fet el 22 i 23 de gener s’ha dedicat a diverses reflexions sobre el sentit d’aquesta alegria que proposa el papa Francesc. Una de les sessions de dimecres al matí s’ha dedicat a la “Transmissió de l’alegria i bon humor”.

Qui ha parlat més del bon humor ha estat el periodista Xavier Pérez Esquerdo, del programa d’humor “La Segona hora” de RAC1. “Aprenguem a riure’ns de nosaltres mateixos, necessitem gent amb xispa”, els demanava a una sala plena de mossens. I els convidava a trencar “la imatge de l’Opus com a gent de negre i trista”.

“Feu que els cants siguin més alegres” o “si a missa a algú li sona el mòbil, feu-ne broma enlloc de renyar-los”. I fins i tot a missa a convidant a que la gent rigui: “No sabem si estaran resant, però almenys estaran rient”.

Pèrez Ezquerdo ha defensat aquesta idea perquè “els cristians hem de ser sembradors de pau i d’alegria”. I perquè l’alegria genera una cadena positiva. Alhora, “l’humor també ajuda a sortir de les situacions complicades que et posa la vida”. Com a exemple, ha explicat que una de les majors recompenses de la seva feina és quan gent amb malalties greus li han dit que quan escolten el programa “el riure els ajuda a oblidar-se del dolor”.

Transmetre alegria amb el voluntariat i el servei

Defensant el poder transformador de l’alegria, també ha ofert el seu testimoni Josep Masabeu, president de Braval, entitat socioeducativa del Raval de Barcelona. En aquest cas, l’alegria de donar el temps per als altres.

Masabeu ha insistit en la necessitat de “respondre a la pobresa material i afectiva”. L’experiència al centre del Raval demostra que a les persones ateses “no els estima ni la Generalitat, ni l’Ajuntament, ni la parròquia, ni l’entitat: els estima una persona”. Una dinàmica de voluntariat i alegria que acaba “generant bon rotllo” i “una societat cohesionada”.

També hi ha hagut el testimoni de la transmissió de l’alegria a través del servei amb dues numeraries auxiliars de administració del Col·legi Major Monterols de Barcelona, Anna Artés i Núria Xipell. Les dues han lamentat que el servei senzill no estigui valorat i que a molta gent els sorprèn que persones amb estudis dediquin la seva vida a un servei administratiu i domèstic. La seva experiència, però, és que “darrera de cada persona hi ha Jesús i servint als qui tens al voltant també estàs servint a Crist”.

Les 54enes Jornades de Qüestions pastorals de Castelldaura han comptat amb la participació de diversos teòlegs i altres testimonis. També hi ha intervingut el cardenal Francesco Monterisi, secretari emèrit de la Congregació dels Bisbes, i ha clausurat la jornada un col·loqui amb l’arquebisbe de Barcelona, el cardenal Joan Josep Omella, amb qui també s'ha mantingut el bon humor i la complicitat amb els participants. Totes les ponències i taules rodones estan disponibles a internet.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.