Com cada any, demanem a una personalitat que feliciti el Nadal als lectors de CatalunyaReligió.cat. Aquest any, coincidint amb els cinc anys del portal, li hem demanat al cardenal-arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach. Una lletra de Nadal que van rebre durant l’Advent els amics de la Xarxa CatReligió. El 2010 va ser el rector Lluís Bonet des de la Sagrada Família; el 2011, Valentí Miserachs, que va ser president del Pontifici Institut de Música Sacra; el 2012, el benedictí Josep Massot, Premi d’Honor de les Lletres Catalanes; i el 2013, Montserrat Viñas, l’abadessa de Sant Benet de Montserrat.
Amb un text que ens recorda que necessitem “un Salvador que ens faci més humans i més solidaris”, el cardenal Martínez Sistach ens felicita aquest Nadal. Bon Nadal a tots els lectors de CatalunyaReligió.cat!
(Lluís Martínez Sistach) Per als cristians, Nadal és la commemoració del naixement del Fill de Déu en carn humana a Betlem. Arribada la plenitud del temps, el qui és la Paraula va posar el seu tabernacle enmig nostre, assumint la naturalesa humana en tot menys en el pecat.
Per això, Nadal és el començament de la revelació de Déu en Jesucrist, que neix pobre i humil en una menjadora de l’establia de Betlem. Nadal és l’apropament generós de Déu a la humanitat.
La carta de sant Pau a Titus expressa el misteri de Nadal amb aquesta frase tan plena de sentit: “S’ha manifestat Déu, Salvador nostre, amb la seva bondat i el seu amor als homes”. Ens podem preguntar si té encara valor i sentit un Salvador per a l’home del tercer mil•lenni. ¿Necessita un Salvador l’home que ha inventat la comunicació interactiva, que navega en l’oceà virtual d’internet i que, gràcies a les més avançades tecnologies mediàtiques, ha convertit la Terra en un petit poble global? Aquest home, avui, es presenta com l’artífex d’èxits indiscutibles.
Tanmateix, aquesta és només una cara de la moneda. A l’altra cara, resulta que hi ha la fam i la set, la malaltia i la pobresa. El nostre món superdesenvolupat és encara un món inhumà en molts aspectes i per a moltes persones, sobretot de les franges més indefenses, com els infants, les dones, els pobres, els marginats. El papa Francesc, tan realista i tan solidari amb els sofriments de les persones, en un missatge enviat al director de la FAO –l’Organització de l’ONU per a l’Agricultura i l’Alimentació– ha dit que “és un escàndol que hi hagi encara fam i malnutrició en el món”.
És un fet paradoxal que, en un moment en què la globalització permet conèixer les necessitats del món i multiplicar els intercanvis i les relacions humanes, sembla que també creix la tendència a l’individualisme i a tancar-nos en nosaltres mateixos. Això porta a una certa actitud d’indiferència, tant en l’àmbit personal com en el de les institucions i dels estats. El papa Francesc ha dit que estem caient en una cultura de la indiferència davant dels drames humans del nostre món.
Això ens permet respondre a la pregunta que ens hem plantejat: sí, necessitem un Salvador; un Salvador que ens faci més humans i més solidaris a tots els nivells, també a escala global.
Quan la humanitat de Déu s’ha manifestat en Jesucrist, aquesta veritable imatge de l’home que és el Crist ens ha posat en contacte amb la imatge original que Déu s’havia fet de nosaltres. Potser per això la gràcia de la festa de Nadal és fer-nos a tots més humans, més fidels als designis de Déu sobre nosaltres. Però hauríem de treballar perquè l’esperit de Nadal no fos un parèntesi en la nostra vida, sinó un estil de vida que es perllongués durant tot l’any. Això és el que també demano als lectors i amics de CatalunyaReligió.cat i us desitjo un Bon Nadal.
+ Lluís Martínez Sistach, cardenal-arquebisbe de Barcelona. Advent de 2014
Foto: detall de la façana del naixement de la basílica de la Sagrada Família. Cedida per la Junta Constructora del Temple Expiatori de la Sagrada Família.