(Direcció General d'Afers Religiosos) Des de les petjades dels primers cristians fins a l’esplendor de les diverses tradicions de l’època medieval. Aquest estiu, la Direcció General d'Afers Religiosos recull en el seu butlletí set propostes de turisme religiós per descobrir els calls jueus, el patrimoni arquitectònic i artístic de l'Església, el camí que va fer Sant Ignasi de Loiola, la ruta dels primers cristians a Tarragona, les esglésies de Sant Pere de Terrassa, els monestirs de Santes Creus, Poblet i Vallbona de les Monges, i Montserrat. Aquí hi ha el detall d'aquestes propostes:
Caminos de Sefarad
La Red de Juderías de España defensa i promou el patrimoni artístic del llegat sefardí. Una de les iniciatives que duu a terme és Caminos de Sefarad, que inclou informació dels calls de Barcelona, Tortosa, Girona, Besalú i Castelló d’Empúries. Un web molt complet us ajudarà a organitzar la vostra visita, amb tota la informació pràctica que podeu necessitar: història, itineraris, paquets turístics, etc.
Si visiteu el call de Girona, no us perdeu l’exposició Plenament pures. Les dones jueves i els banys rituals que podreu visitar al Museu d'Història dels Jueus fins al 30 de setembre.
Catalonia Sacra
Iniciativa dels bisbats amb seu a Catalunya, el seu propòsit és donar a conèixer el patrimoni arquitectònic i artístic vinculat a l’Església Catòlica, i ajudar a la seva visita a partir d'itineraris i recomanacions. Aquest patrimoni, que representa una altíssima proporció de la riquesa patrimonial del territori, és el resultat de 2000 anys de vinculació entre el cristianisme, la cultura, la identitat i l’espiritualitat del país.
Camí Ignasià
Recrea la ruta que Ignasi de Loiola, sent cavaller, va recórrer l’any 1522 des de Loiola fins a Manresa. Aquest itinerari ofereix l’oportunitat de viure una experiència de peregrinació, seguint el procés espiritual que va fer Ignasi.
El camí comença a la casa on va néixer a Azpeitia (Guipúscoa) i acaba a la Cova de Sant Ignasi a Manresa.
Ruta dels primers cristians a Tarragona
Tarragona és una ciutat amb una història mil·lenària. L'antiga Tàrraco, fundada pels romans, va ser una de les ciutats més importants de la Mediterrània.
Aquest impressionant llegat romà, símbol de la Tarragona actual, està declarat Patrimoni Mundial per la UNESCO. El Patronat Municipal de Turisme de Tarragona us ofereix diverses rutes, entre les quals us destaquem la ruta dels primers cristians, que permet visita la Capella de Sant Pau, la Catedral, el Museu Diocesà de la Catedral, la zona de les esglésies de l'Oracional de Verona, l’amfiteatre i el martyrium.
La Seu d'Ègara
A Terrassa es troba un conjunt monumental únic a Europa, que ha conservat un testimoni únic de l'art i l'arquitectura de diferents èpoques: tres esglésies situades al bell mig de la ciutat.
El Bisbat d'Ègara (fundat cap al 450 i desaparegut als segles VIII-IX) va significar l'època de major esplendor d'un recinte de dimensions molt notables per al seu temps, un símbol del poder medieval en uns segles molt convulsos i de la religió que va marcar profundament el naixement de l'Europa medieval, el cristianisme.
La Ruta del Císter
La Ruta del Cister uneix els monestirs de Santes Creus, Poblet i Vallbona de les Monges, un conjunt arquitectònic, històric i cultural monumental del màxim interès relacionat amb l'esplendor medieval de Catalunya.
Santes Creus (Alt Camp) és un dels més grans i millor conservats conjunts monàstics cistercencs que podem visitar a l'actualitat. Fundat el 1168, protegit per la noblesa i els reis, es va convertir en un centre espiritual, d'estudis i de colonització del territori. La vida monàstica s'hi va mantenir, ininterrompudament fins el 1835.
El muntatge escenogràfic i audiovisual "El món del Cister", considerat entre els millors d'Europa del seu gènere, dóna una idea molt completa i fascinant de l'Orde i el seu llegat.
Poblet constitueix un impressionant conjunt arquitectònic i és el conjunt cistercenc habitat més gran d'Europa. Conserva quasi totes les construccions que s’anaren bastint d’acord amb les necessitats d’una comunitat en plena vitalitat i expansió i amb la protecció dels sobirans de la confederació catalana-aragonesa: especialment des que Pere III el Cerimoniós (1336-1387) féu del monestir panteó reial de la dinastia. Poblet és el monestir més gran de la Ruta del Cister i dels dos masculins és l’únic que manté comunitat de monjos. L'any 1991 va ser declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.
Les primeres notícies del monestir de Santa Maria de Vallbona de les Monges daten del 1153, però no fou fins a l'any 1176 quan s’integrà plenament a l’orde del Cister. Es tracta de l’únic monestir femení de la Ruta i l’únic que ha conservat ininterrompudament la comunitat durant més de 850 anys, llevat, és clar, dels temps de guerra. Del monestir, en destaquem els dos cimboris gòtics, el més gran dels quals reposa tot el pes sobre la nau de l’església. Un dels trets més importants del monestir és que podem fer-hi estada mercès a la seva cuidada hostatgeria. Va ser declarat monument historicoartístic l'any 1931.
Montserrat
La muntanya de Montserrat concentra tants elements religiosos, culturals i naturals que s’ha convertit en un dels principals punts de visita a Catalunya. Tot i que segurament ja hi heu estat, sempre queden nous racons per conèixer. La Basílica és el centre del santuari, on podeu visitar el cambril de la Moreneta. A més de les pregàries i les celebracions eucarístiques, també hi podreu gaudir de la música sacra. Durant els mesos d'estiu, s’hi celebra el IV Festival Internacional Orgue de Montserrat. I a partir del 25 d’agost, podreu tornar a gaudir de l’Escolania, un dels cors de nois cantaires més antic d’Europa, de la qual hi ha documents del segle XIV que ja en parlen. Finalment, si us agrada caminar, teniu rutes de tots els nivells de dificultat per descobrir: el Via Crucis, la Santa Cova i les ermites.