(Cristianisme i Justícia) El centre d’estudis Cristianisme i Justícia convoca els dies 28 i 29 de juny, la tercera edició de les Jornades de Pensament Fe i Justícia, aquesta vegada amb el títol “El segrest de la veritat”.
Obrirà les jornades Joan Garcia del Muro (Lleida, 1961), professor de filosofia a la Universitat Ramon Llull i a l’IES Mercè Rodoreda de l’Hospitalet del Llobregat. Garcia del Muro és un dels assagistes més guardonats en literatura catalana. Ha rebut, entre d’altres, el premi d’assaig dels Premis Octubre de València, el Premi Joan Fuster, el Premi Ernest Lluch a la cultura i els drets humans o el Premi d’Assaig Josep Vallverdú amb el seu llibre Good bye, veritat. En aquest assaig aborda com la veritat s’ha convertit en una mercaderia que la gent compra d’acord amb les seves idees preconcebudes, desvinculant-la de la realitat dels fets. Aquest filòsof alerta sobre com acceptem de forma acrítica determinades afirmacions i com això influeix negativament en la democràcia i augmenta les desigualtats.
Cristianisme i Justícia ha decidit, “en temps d’extrem relativisme”, abordar aquesta qüestió, ja que, segons el centre d’estudis, “la veritat ha estat segrestada i amb aquest segrest es justifiquen avui tantes injustícies al nostre món: els milers de morts al Mediterrani, la mentida constant per justificar el rebuig de l’altre, la discriminació i l’exclusió de la vida social de tants i tantes... com desemmascarar avui la mentida? On trobar avui nous fonaments de veritat?”
Les jornades comptaran amb tallers i tertúlies simultanis sobre la veritat des d’una perspectiva bíblica i evangèlica; nous populismes i conseqüències de la mentida instal·lada a la vida pública; la mentida als mitjans de comunicació i les xarxes socials; veritat i justícia; i sobre la mentida de la raó neoliberal, amb el mercat, l’eficiència, la tècnica i el progrés per davant de les persones.
Participaran en aquesta trobada membres de l’equip de Cristianisme i Justícia, així com persones d’arreu de l’estat espanyol que treballen en institucions de recerca o d’acció social, i experts que oferiran la seva visió sobre els temes plantejats. Comptaran, entre d’altres, amb el teòleg i psicòleg Víctor Hernández, la teòloga Montse Escribano, el politòleg Javier Arregui, la psicòloga Sandra Racionero-Plaza, el periodista Sergi Picazo, el teòleg Pepe Laguna, la periodista Montse Santolino, l’economista Míriam Feu i l’antropòleg Jesús Sanz.
Actualitzant el diàleg entre la fe i la lluita per un món més just
Aquesta serà la tercera edició d’aquestes jornades, que Cristianisme i Justícia convoca bianualment, des de 2015, seguint el camí iniciat els darrers anys d’actualització del diàleg fe-justícia. La primera va servir per treballar les fronteres de la postmodernitat, la qüestió ecosocial, la precarietat i els moviments socials; mentre que la segona, l’any 2017, va abordar tres reptes que són clau: el creixement de les desigualtats, la incorporació del feminisme al debat social i la secularització cristiana en diàleg amb altres propostes religioses.
Cristianisme i Justícia és un centre d’estudis promogut pels Jesuïtes de Catalunya, que pretén, des de la reflexió social i teològica, contribuir a la transformació de les realitats que generen injustícia i provoquen patiment. Ho fa a través de seminaris d’estudi, conferències i cursos, i sobretot, gràcies a la col·lecció Quaderns CJ, amb els que, de forma rigorosa però àgil, ofereix les claus d’interpretació d’alguns dels grans temes que marquen el món avui. Amb 45.000 exemplars en tres llengües distribuïts per tot el món, a més de la versió on-line, s’han convertit en la publicació emblemàtica del centre.