(Glòria Barrete –CR) Amb els ulls i el cor posats en la celebració de l'any de la Vida Consagrada el proper any 2015 i la commemoració dels 50 anys de la Perfectae Caritatis, el document conciliar sobre la vida religiosa, la URC organitza el proper 2 i 3 de maig una trobada que comptarà amb la presència de fra José Rodríguez Carballo, arquebisbe i secretari de la CIVCSVA, Congregació per als Instituts de Vida Consagrada i Societats de Vida Apostòlica. Aquest franciscà gallec va ser escollit fa un any número dos de l'organisme vaticà pel Papa Francesc.
Una trobada dividida en dues sessions que es presenta com una gran oportunitat de pregària i reflexió sobre la vida consagrada a casa nostra. La primera sessió de diàleg, divendres 2 de maig està destinada als Superiors Generals i provincials de les congregacions que a través d'unes preguntes que prèviament s'han enviat podran dialogar i escoltar al número dos de la congregació vaticana. Dissabte 3 de maig els destinataris s'amplien, obrint la convocatòria a tots els religiosos i religioses que desitgin assistir a la trobada.
El seguiment a Crist des del propi carisma
I com està la vida consagrada a casa nostra? Quina és la seva realitat? Lluís Serra, secretari de la Unió de Religiosos de Catalunya afirma que "actualment ens trobem en un moment important de transformació i de reestructuració de les unitats administratives -províncies- per adequar-les a la nova situació que vivim". Una realitat que compta "per una banda amb una disminució de religiosos i religioses, i per una altra, amb una creixent incorporació i identificació dels laics i laiques en aquestes congregacions, per exemple en la participació d'escoles, hospitals o obres socials".
Una nova realitat que segons Serra passa indiscutiblement per estar al servei del carisma: "La reestructuració no és un acte empresarial, pot tenir unes dimensions d'organització, però fonamentalment està al servei de la vitalitat, d'assegurar la vitalitat de les institucions".
Per Serra "cal aprofundir en la dimensió que el concili va posar en més actualitat, que seria anar a les arrels de cada institució, amb el que això significa en el seguiment del Crist, però a l'estil de cada fundador/a. La fidelitat al carisma, però sempre en el seguiment del Crist, aquest seria un punt indubtable que ha de tirar endavant la vida religiosa".