Vés al contingut
Autories
puiggracios-cr
Fotografia: Ramon Ferrandis.
Galeria d'imatges

CR Puiggraciós segueix organitzant actes per celebrar els 50 anys de l’arribada de les monges benedictines al santuari. Activitats espirituals, culturals, lúdiques i també de tradicionals i ben especials. L’1 de gener, primer dia de l’any i solemnitat de Santa Maria Mare de Déu, tindrà lloc un dels actes més singulars de tot el calendari de les celebracions que s’allargaran fins al setembre de 2024. Es tracta d’una ballada de sardanes amb la cobla Principal de Terrassa que començarà a les 7 del matí, quan encara és fosc i el dia no ha despuntat.

L'1 de gener, tothom que s’apropi a aquest santuari vallesà, declarat fa poc com a Bé Cultural d’Interès Local, podrà gaudir de dues hores de sardanes que coincidiran amb la sortida a l’horitzó dels primers raigs de Sol del 2024 des d’un entorn únic com és Puiggraciós; una talaia privilegiada del Vallès Oriental.

Un cop hagin començat les sardanes, hi haurà brou calent per a tothom i a mitja ballada, les monges benedictines convidaran a tothom a xocolata desfeta i coca per alleugerir el fred i esmorzar mentre que l’església del santuari estarà oberta per poder visitar la Mare de Déu.

D’entre el repertori de les nou sardanes que interpretarà la cobla, cal destacar la sardana ‘Puiggraciós’ del mestre Manuel Saderra i Puigferrer així com l’èxit revelació d’aquest 2023: la sardana ‘Coti x coti’ del grup The Tyets que a Spotify compta amb més de 17 milions de reproduccions.

Enfortir llaços entre el santuari i els veïns

Les ballades de sardanes que es fan a primera hora del matí l’1 de gener prenen el nom de ‘Primer Sol de l’any’ o de ‘Sol ixent’ i són una tradició ben arrelada i molt participada en diversos punts del territori -sobretot marítims- com Calella de Palafrugell, l’Escala, Cadaqués, Mataró, Begues o Alfés, poblacions a les quals enguany se suma el Santuari de Puiggraciós amb aquesta activitat impulsada per la Comissió del Santuari i l’Agrupació Sardanista de la Garriga, que celebra el centenari de la creació de la primera entitat sardanista local l’any 1923.

Aquesta ballada, l'única a la comarca, pretén enfortir els llaços del santuari amb la gent dels pobles veïns. A les 10 del matí, quan ja hagin acabat les sardanes tindrà lloc la missa de la solemnitat de Santa Maria, Mare de Déu, com tots els diumenges i festes de precepte.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.