(Bisbat d'Urgell) L’arquebisbe d’Urgell, Joan-Enric Vives, va presidir la festa de Sant Gil, que es va celebrar el dia 1 de setembre al Santuari-Basílica de la Mare de Déu de Núria, enguany marcada per la crisi sanitària actual amb totes les mesures de seguretat i prevenció establertes per les autoritats i que va fer que l’eucaristia fos celebrada a l’aire lliure, a l’esplanada davant del santuari.
Van assistir a la celebració el vicepresident de la Generalitat de Catalunya i Conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró; la nova presidenta de ferrocarrils de la Generalitat, Marta Subirà; el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer i Planas; l’alcaldessa de Queralbs, M.Immaculada Constans Ruiz, així com presidents de consells comarcals i els pastors i amics de la Mare de Déu de Núria.
Els actes de la jornada van iniciar-se a l'estació de Ribes-Vila on les autoritats van visitar una exposició sobre el tren cremallera i la seva importància per a Vall de Núria. En arribar al Santuari de Núria es van dirigir a l’exposició sobre el Cremallera de Núria en complir-se precisament aquest 2021 els 90 anys de la seva inauguració. Amb motiu d’aquesta efemèride Ferrocarrils de Catalunya ha editat un llibret sobre la història del cremallera que fou impulsat ben especialment pel bisbe d’Urgell Justí Guitart que estimà molt Núria i el va fer estimar del bisbat i de l’Església que fa camí a Catalunya. La història del Cremallera de Núria és una història d’èxit que els homes i dones de Catalunya van superar fa noranta anys. Pastors i ermitans, monjos, pelegrins i devots de Maria, als quals s’afegiren després muntanyencs i esquiadors, poetes i enamorats de la natura, tots pugem a l’ermita, i després al Santuari de la Mare de Déu de Núria, patrona del bisbat d’Urgell, en actitud de gaudi, de recerca i de súplica.
També van poder visitar a l'edifici de Sant Josep una exposició amb el títol “Memòries de Neu”, que és un recull d’esquis i material de muntanya que ha estat possible gràcies a les aportacions de la família d’un aficionat que estimava molt la Vall de Núria, Gil Mayoles, que va morir fa dos anys.
En la celebració eucarística, Vives va glossar com la festa de Sant Gil ens recorda que no estem sols ni dispersats ni abandonats; tenim un pastor, Crist, el Bon Pastor, que ens guia enmig de les dificultats de la vida, també en l’actual pandèmia on hem tastat i experimentem la fragilitat i vulnerabilitat de la vida humana ja que el virus ens ha fet adonar que tots som vulnerables i fràgils. Va subratllar com cadascú de nosaltres és també pastor perquè hem de tenir “cura dels altres” i exercir un “pasturatge” sobre els germans que tenim a prop. L’arquebisbe animà a extreure les lliçons que la pandèmia ens ha donat com és el fet de saber valorar les prioritats a la nostra vida: la fe, la família, els amics, la germanor i l’amor, i saber relativitzar el que no és tan important.
A les portes d’un nou curs polític, eclesial, escolar i social, Vives animà els fidels a saber prioritzar els valors més autèntics i genuïns i demanà saber aprendre sempre de Maria, a cercar-la, enmig de les dificultats de la vida, i a saber rebaixar les expectatives que tenim en aquest món ja que la nostra pàtria i ciutadania definitiva és la del cel. Recordà com la llengua, cultura i tradicions pròpies de la nació catalana han de ser sempre estimades i valorades però al mateix temps demanà a tots ser una nació oberta i germana de totes els pobles i nacions del món ja que com ens ho va recordar el Papa Francesc a la seva darrera encíclica “Fratelli tutti” tots som germans els uns dels altres. Cal estimar molt la identitat pròpia i les pròpies arrels sense caure en actituds tancades.
L’arquebisbe glossà com Sant Gil ens porta tres coses més: l’olla pels pastors, símbol de la comunió i solidaritat entre tots nosaltres; la creu, símbol de la mort i resurrecció de Jesús, misteri central de la fe cristiana; i la campana símbol de la veu del cel que estem cridats a escoltar.
Finalment l’arquebisbe presentà el qui a partir del proper 8 de setembre, Festa de la Mare de Déu de Núria, serà el nou administrador parroquial de Ribes de Freser i encarregat del Santuari, Jorge Moncayo i va agrair el treball que havia desenvolupat Emili Villegas que el proper dia 8 iniciarà també el seu treball pastoral com a nou rector de la parròquia de la Mare de Déu de Valldeflors de Tremp.
Després de la missa enguany no va tenir lloc la tradicional processó a l’ermita de Sant Gil per seguretat, i la presidenta de Ferrocarrils de la Generalitat i el vicepresident de la Generalitat, van ser convidats per part de l’arquebisbe a dirigir unes paraules als fidels, on van destacar la bona sintonia entre el bisbat d’Urgell i Vall de Núria per tal que el Santuari-Basílica esdevingui un referent espiritual, cultural i model sostenible amb el medi ambient en la línia del que el Papa Francesc demana en la seva encíclica “Laudato si”. La celebració clogué amb el cant joiós dels goigs a la llaor de la Mare de Déu de Núria a qui s’encomanaren especialment tots els fidels.