Vés al contingut
Autories
SANTA LLÚCIA
Galeria d'imatges

CR Els mercats de Nadal porten el seu nom, és la patrona dels oculistes i els oftalmòlegs, una capella de la Catedral de Barcelona està dedicada a ella... Però, quina és la història darrere de Santa Llúcia?

Tradicionalment, el 13 de desembre era considerat la data d'inici de les festes nadalenques. El dia Santa Llúcia és, segons l'antic calendari julià, quan es produeix la nit més llarga de l'any, el solstici d'hivern.

Durant el vespre del dia del seu martiri se solia enllestir els últims detalls per la seva primera nit de la fira. Hi ha referències del mercat de Santa Llúcia de Barcelona des de l'any 1786. Allà es venien figures del pessebre, avets o ornamentació de les festes. Actualment, les fires funcionen des de principis de desembre, però s'ha mantingut el nom.

Barcelona té una relació molt estreta amb la santa. És costum que cada 13 de desembre centenars de persones passin a demanar protecció contra els mals d’ull a la capella que té dedicada dins la Catedral. La santa es representa tradicionalment portant un plat amb els seus dos ulls i és invocada per guarir tot tipus de mals relacionats amb la vista. Entre els devots hi ha moltes modistes que encenen espelmes i, al final del dia, la petita capella resta inundada de llum.

"Que Santa Llúcia et conservi la vista!" és una de les expressions més conegudes

La llegenda de Llúcia

Com la majoria de santes, la història de Santa Llúcia està envoltada de llegenda. La informació contrastada és que va ser una màrtir de Siracusa durant les persecucions de l'emperador Dioclecià el 304dC.

Segons la creença popular, Llúcia era una nena orfe de pare que havia decidit consagrar la vida a Déu i fer un vot de virginitat. Però la seva mare, Eutíquia, la va prometre amb un home pagà. Per convèncer a la seva mare que l'alliberés del compromís, Llúcia la va portar a resar a la tomba de Santa Àgata per demanar-li que curés la disenteria que Eutíquia feia quatre anys que patia. La malaltia es va curar i la seva mare va accedir a cancel·lar el prometatge i repartir el dot entre els pobres.

Malauradament, el seu pretendent la denuncia com a cristiana a un tribunal romà i Llúcia és sotmesa a un judici en el qual s'intenta que abandoni la fe cristiana. Davant la negativa de Llúcia a venerar l'emperador Dioclecià com a Déu, va ser sotmesa a diverses tortures.

El relat popular explica que una de les tortures va ser l'extracció dels ulls, però que tot i així, Llúcia va seguir veient fins que finalment va ser decapitada. D'aquí sorgeix que tots els oficis que requereixen una bona visió la tinguin com a patrona.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.