Vés al contingut
Sant Galderic
La nova imatge de Sant Galderic a Sant Pau del Camp

ARQUEBISBAT DE BARCELONA L’església de Sant Pau del Camp ha acollit una nova imatge dedicada a Sant Galderic. En la vigília de Tots Sants, el bisbe auxiliar de Barcelona, David Abadías ha beneït l’obra de l’escultor i feligrès de la parròquia Jorge Egea.

"A Sant Pau del Camp hi ha molta tradició de Sant Galderic", confirma el rector de la parròquia, Joan Cabot, el qual explica que, tot i que el Sant és propi del Rosselló, manté un lligam especial amb Catalunya per la història que el precedeix, especialment, a Sant Pau del Camp.

El bisbe David Abadías va presidir, prèviament a la benedicció, la celebració de Tots Sants. Van concelebrar Joan Cabot, Jaume Sales, adscrit a la parròquia i Estefan Gras, de la comunitat alemanya de l’arxidiòcesi i el diaca Manel Abadías.

En l’homilia, el bisbe Abadías va enaltir els sants com a models de vida cristiana. En aquest sentit, va aturar-se, no només en els Sants que els han precedit, sinó també en els del temps actual. Va recordar que "tots hem d’anar en el camí d’aquests, seguint allò que ens diu l’Evangeli".

La història de Sant Galderic

Segons la tradició, Sant Galderic va néixer a Vilavella, actual Sant Galderic, Carcassonès, l'any 820 i va morir a Sant Martí del Canigó, Conflent, l’any 900. Va ser canonitzat i principis del segle XI, el comte Guifré de Cerdanya i Conflent va portar les seves relíquies al monestir de Sant Martí del Canigó.

Durant la invasió francesa, en la Guerra dels Segadors, que els vilatans van traslladar, el 1654, les despulles del Sant al monestir benedictí de Sant Pau del Camp. Allà hi van estar durant deu anys, fins que les van retornar a Sant Martí del Canigó. Al monestir de Sant Pau del Camp, es va deixar una petita relíquia que va desaparèixer el 1909, durant la Setmana Tràgica. Fa uns anys, el 2013, un grup de feligresos de Sant Pau del Camp van anar a Perpinyà, on van rebre una nova relíquia del Sant Galderic que es va portar cap a la parròquia.

La pagesia com a crida a l’ecologia

Aprofitant que el 16 d’octubre se celebra Sant Galderic, es va escollir precisament festa de Tots Sants per celebrar la benedicció de la nova imatge d’aquest Sant tan preuat per la comunitat. Aquesta presenta l’aspecte d’un pagès, amb una eina de camp a una mà les espigues a l’altra i amb la barretina.

"Amb aquesta imatge volem revifar la tradició per aquest Sant a la parròquia de Sant Pau del Camp", explica Joan Cabot com juntament amb aquesta intenció, també s’ha volgut recuperar i actualitzar la devoció d’aquest Sant dedicat a la pagesia, associant-lo amb la virtut de cuidar la natura.

Per aquest motiu, després de la benedicció de la imatge, s'ha llegit un fragment de l’encíclica Laudato Si’ del Papa Francesc, sobre la casa comuna. "Aquest vincle amb la pagesia hem volgut lligar-ho amb l’ecologia", ha explicat el rector, "perquè el Sant intercedeixi per tenir cura de la mare Terra, que ens ho demana avui dia més que mai".

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.