Vés al contingut
sant-joan-deu
Fotografia: Sant Joan de Déu.

ACN | L'Hospital Sant Joan de Déu Barcelona és la seu d'un hub europeu creat per donar resposta a ucraïnesos amb una malaltia minoritària durant els mesos que el país estigui marcat per la guerra. L'objectiu del projecte 'Rare Diseases Hub Ukraine' és posar en contacte pacients d'Ucraïna -la majoria infants-, tant si es troben al país com si n'han hagut de marxar, amb hospitals membres de les Xarxes Europees de Referència de malalties minoritàries perquè puguin rebre l'atenció especialitzada que necessiten.

El hub, que es va posar en marxa a principis de juny i s'ha presentat aquest dijous, ha rebut de moment uns 180 casos. Els responsables del projecte preveuen que la majoria de peticions vindran de persones que no han pogut marxar d'Ucraïna.

A Ucraïna, es calcula que hi ha al voltant de 2 milions de pacients que pateixen malalties minoritàries, la majoria infants, la situació dels quals s'ha fet molt més difícil a causa de la guerra. La directora de Xarxes Europees de Referència i Atenció Sanitària d'Eurordis, Inés Hernando, ha indicat que calculen que un 70% de persones amb malalties minoritàries no han pogut marxar d'Ucraïna. "Han quedat enrere", ha lamentat en la presentació del projecte, que ha tingut lloc a l'Hospital Sant Joan de Déu, a Esplugues de Llobregat, amb la participació del conseller de Salut, Josep Maria Argimon.

El hub ha estat impulsat per les 24 Xarxes Europees de Referència (ERNs) per a malalties minoritàries; l'Organització Europea d'Hospitals Pediàtrics (ECHO); la Generalitat i l'Hospital Sant Joan de Déu. Té l'aval de la Comissió Europea i el suport de Eurordis (l'organització europea de malalties rares) i Foundation 29. Darrere del hub hi ha una xarxa de proveïdors d'assistència sanitària i hospitals, institucions, associacions de pacients, ONG i altres entitats implicades en la gestió de les malalties rares.

El director gerent de l'hospital, Manel del Castillo, ha destacat l'experiència del centre en malalties minoritàries i la infraestructura de la qual ja disposa. Una peça clau del projecte és el Còrtex, el centre de contacte i comandament de l'Hospital Sant Joan de Déu, on es fa el triatge de les peticions rebudes i es defineix l'estratègia de la gestió de cada cas. L'assessorament per donar resposta a cada pacient depèn dels hospitals implicats, mentre que el suport logístic va a càrrec d'entitats com l'Eurordis o el rescEU (sistema europeu per lluitar contra les catàstrofes naturals).

El secretari general de l'Organització Europea d'Hospitals Pediàtrics, Rubén Díaz, ha assenyalat que conceben aquest hub com una "prova pilot" per com articular respostes en situacions de guerra i confia aprendre'n molt. "En una guerra es tracta el pacient traumatitzat, amb ferides. No hi ha hagut iniciatives com aquesta dirigies a pacients molt vulnerables", ha dit Díaz, que ha apuntat que més endavant podrien explorar si el projecte es pot ampliar a altres contextos. "Tant de bo aquesta resposta sigui el precedent per a qualsevol població immigrant o refugiada que arribi a Europa", havia expressat Hernando.

Les malalties minoritàries, menys de 5 casos entre 10.000

Les malalties minoritàries són un gran calaix de sastre de patologies molt diverses, n'hi ha més de 7.000, que el que tenen en comú és que afecten menys de 5 persones de cada 10.000. En total, entre un 5% i un 7% de la població té alguna malaltia minoritària.

Arribar al diagnòstic sol ser difícil per la seva poca freqüència i moltes d'aquestes malalties són cròniques i multisistèmiques, és a dir, afecten més d'un òrgan o un aspecte de la salut, de manera que requereixen un abordatge complex. Més del 80% d'aquestes patologies tenen causes genètiques i un 60% es manifesten durant la infància, tot i que cada vegada se'n diagnostiquen més a l'edat adulta. La detecció precoç és fonamental per garantir una millor qualitat de vida als afectats.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.