Amb motiu del Dia Internacional del Voluntariat, que se celebra arreu del món el 5 de desembre, Sant Joan de Déu vol posar en valor la imprescindible tasca que realitzen durant tot l’any centenars de persones voluntàries que, de manera altruista i solidària, dediquen part del seu temps a acompanyar i ajudar persones en situació de vulnerabilitat a través de diversos programes i iniciatives desplegats als nostres centres.
“Enfocats en el voluntariat”: la campanya
Per donar a conèixer algunes d’aquestes persones voluntàries, l’Orde Hospitalari ha llançat a Espanya la campanya “Enfocats en el voluntariat”, amb testimonis en vídeo de diferents perfils que expliquen la seva experiència com a part del voluntariat. Amb la motivació d’ajudar altres persones, totes comparteixen el compromís per construir, des de les seves accions, una societat més justa i inclusiva.
Actualment, Sant Joan de Déu Espanya compta amb més de 5.000 persones voluntàries que col·laboren en diferents àmbits socials i sanitaris en els seus 80 centres i dispositius repartits pel territori, aportant amb el seu temps i dedicació valors com la solidaritat i l’hospitalitat, a més de la humanització i l’empatia. A Catalunya són més de 1.000 persones voluntàries les que col·laboren en els diversos dispositius de Sant Joan de Déu.
Entre les activitats que desenvolupen aquestes persones voluntàries a Sant Joan de Déu, gairebé la meitat, un 48%, es dedica a dinamitzar el temps lliure que els usuaris i usuàries passen als hospitals i altres centres socials o sociosanitaris, a través d’activitats com tallers i ludoteques; un 34% es dedica a l’acompanyament i a oferir suport emocional; un 10% a sensibilització; un 4% col·labora en cooperació internacional; i un altre 4% gestiona esdeveniments solidaris.
Una nova generació de voluntaris
A Catalunya, també s’ha evidenciat un augment notable de joves d’entre 18 i 25 anys que participen com a voluntaris. Aquest canvi respon al treball realitzat amb programes de sensibilització adreçats a estudiants universitaris i d’ensenyament secundari. “El jovent busca implicar-se en accions que els permetin viure experiències transformadores i aportar a la societat. Això és un motiu d’esperança per al futur del voluntariat”, destaca Gracia Polo, directora de Voluntariat de Sant Joan de Déu Espanya.
El voluntariat com a resposta a emergències
Aquesta tendència també s’ha fet evident durant l’emergència provocada per la DANA a València, on moltes de les persones que s’estan bolcant a ajudar són joves. “Des dels primers dies de la intervenció en alguns dels barris afectats per la DANA, hem passat dels 40 voluntaris que col·laboren habitualment amb Sant Joan de Déu València, dedicat a l’atenció social, a més de 700. Totes elles són persones que s’han acostat a nosaltres des del primer moment perquè volien ajudar en l’emergència i confien en la nostra institució –explica Gracia Polo–, i estan col·laborant de manera coordinada, amb el seu segur de responsabilitat civil, etc., en les diverses accions que està portant a terme Sant Joan de Déu València en barris com La Torre, donant suport a la distribució d’aliments i productes de primera necessitat i col·laborant amb els equips de professionals en les visites a domicilis per al seguiment i la detecció de persones especialment vulnerables, entre altres accions”.
Per a l’Àlex, un jove que porta diversos dies a La Torre com a voluntari de Sant Joan de Déu València col·laborant amb altres joves en la intervenció a favor de persones afectades per la DANA, el seu compromís era clar: “Quan t’adones que ho estan passant tan malament, vols venir a ajudar i estar amb la gent que està patint”.
En el cas d’en Gabin i en Kimi, que van arribar des de França a València fa un any com a estudiants Erasmus, no van dubtar a oferir-se com a voluntaris durant l’emergència després de la DANA. Cada dia agafen l’autobús des de la Ciutat de les Arts i les Ciències fins a les zones afectades per col·laborar dins del voluntariat de Sant Joan de Déu València. Reconeixen que les històries, malgrat ser molt tristes i amargues, tenen una espurna de llum gràcies a la solidaritat. Asseguren que és impagable veure com la gent els agraeix el seu suport després d’haver-los ajudat a netejar de fang i escombraries les seves cases o a pujar la compra fins a un 13è pis.
Una crida a sumar-se al voluntariat
Amb aquesta campanya, Sant Joan de Déu vol convidar més persones a implicar-se en accions de voluntariat. Cadascun de nosaltres té el poder de contribuir, amb petits gestos, a construir una societat més humana i solidària. Si t’interessa col·laborar, posa’t en contacte amb nosaltres i descobreix com pots aportar el teu granet de sorra.
A l’Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu, en els seus gairebé 500 anys d’història, el voluntariat sempre ha estat un pilar fonamental en el desenvolupament de la seva missió a favor de les persones malaltes i en risc d’exclusió social. Una tasca que s’ha de dur a terme amb qualitat, perquè cada persona pugui donar el millor de si mateixa. Per això, la institució aposta per la formació continuada del voluntariat i el seu acompanyament als centres per part dels coordinadors de voluntariat i els equips professionals amb els quals comparteixen temps i espai. En aquest sentit, la institució ha desenvolupat recentment un ambiciós ecosistema digital que permet millorar la coordinació i formació de les més de 5.000 persones voluntàries que anualment passen per Sant Joan de Déu al nostre país.