Sant Joan de Déu L'Observatori per a la promoció de la salut de l'Hospital Sant Joan de Déu Barcelona, FAROS, analitza en el darrer informe les repercussions que tots aquests els factors ambientals tenen en la salut infantil. En l'informe, Sant Joand e Déu alerta que els nens són més vulnerables que els adults als riscos ambientals i ho són, fins i tot, abans de néixer. El treball ha estat coordinat per especialistes de l'Hospital Sant Joan de Déu i de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), centre impulsat per la Fundació “la Caixa”.
La contaminació atmosfèrica, els contaminants orgànics persistents, pesticides i agents químics a què s'exposen les gestants durant el període d'embaràs tenen conseqüències perjudicials en la salut, metabolisme, neurodesenvolupament i funció respiratòria i immunitària del nounat, i no només durant el període perinatal sinó també durant l'edat adulta.
Alguns estudis apunten que alguns contaminants ambientals poden arribar a la placenta de l'embrió i fins i tot modificar l'ADN del nadó. És per això que els experts aconsellen a les parelles que desitgen tenir descendència que tinguin especial cura amb l'exposició a aquestes substàncies evitant la utilització a casa de productes que poden contenir substàncies químiques i cuidant-ne la dieta, fins i tot abans de concebre la criatura.
Contaminants orgànics persistents, pesticides i agents químics
En els darrers anys, el canvi climàtic està transformant l'economia i la fesomia dels països i està sotmetent la població que hi viu a temperatures extremes, onades de calor i fred, desastres naturals, epidèmies o manca d'aigua. Espanya és considerada com un dels països europeus més vulnerables al canvi climàtic.
A aquest fenomen se sumen altres factors ambientals que incideixen negativament en la salut de les persones com la contaminació de l'aire, el soroll, els contaminants orgànics persistents, pesticides i agents químics, entre d'altres.