Vés al contingut

(Bisbat de Sant Feliu de Llobregat) Cinc itineraris i diferents activitats integren les primeres propostes que el Bisbat de Sant Feliu de Llobregat impulsa dins de de Catalonia Sacra, un nou projecte de dinamització cultural i turística. El bisbe Agustí Cortés va presidir la presentació pública del projecte aquest divendres, a l'església de Sant Francesc de Vilafranca del Penedès.

Catalonia Sacra és un projecte impulsat pels deu bisbats amb seu a Catalunya que vol acostar al públic l'extens patrimoni de l'Església, i donar a conèixer el resultat de la vinculació que durant més de 2.000 anys han tingut la cultura, la identitat i l'espiritualitat.

Algunes de les rutes inicials que proposa el Bisbat de Sant Feliu de Llobregat són El castell i l'Hospital, El Llobregat, la Costa del Garraf, Monestir i esglésies, del romànic al gòtic i Montserrat (veure les rutes detallades en el dossier adjunt). L'objectiu és poder oferir, periòdicament, i també sota demanda, aquests itineraris seleccionats pel seu valor artístic i singularitat patrimonial. Aquesta proposta inicial de rutes es podrà anar ampliant o modificant.

Les activitats de Catalonia Sacra al Bisbat de Sant Feliu de Llobregat van començar aquest passat divendres amb l'activitat Obra Mestra. L'historiador de l'art Cèsar Favà ha parlat, després de la presentació, entorn del Retaule de la Mare de Déu i Sant Jordi de Lluís Borrassà. La iniciativa de l'Obra Mestra pretén divulgar una peça d'alt valor del patrimoni de cada un dels bisbats, posant en relleu les seves diferents qualitats: simbòliques, històriques, litúrgiques, artístiques, etc.

Pel que fa a l'Acte convidat, des de Catalonia Sacra se suggereix una activitat que ja es fa habitualment al propi bisbat, però que tingui un interès cultural innegable. En el Bisbat de Sant Feliu de Llobregat s’ha cregut convenient “convidar” els Pessebres vivents de Corbera de Llobregat i de les Gunyoles d'Avinyonet, ambdós amb una gran tradició i un fort arrelament. Aquests tindran representacions el mes de desembre i gener.

La ruta "Monestir i esglésies, del romànic al gòtic"

El mes de febrer s'ha programat la primera ruta guiada de Catalonia Sacra al Bisbat de Sant Feliu de Llobregat. La descoberta “Esglésies entre vinyes; l'Arxiprestat de Vilafranca”, inclosa dins de la ruta més extensa “Monestir i esglésies, del romànic al gòtic”, passarà per la basílica de Santa Maria de Vilafranca, l'església de Sant Francesc de Vilafranca, el Monestir de Sant Martí Sarroca, l'església Prioral de Sant Sebastià dels Gorgs d'Avinyonet del Penedès. L’arxiprestat de Vilafranca, fa d’enllaç entre el què s’han anomenat, històricament, les dues Catalunyes: la Catalunya Vella, nord amunt, i la Catalunya Nova, en direcció a l’Ebre. En aquesta franja fronterera, lloc d’expansió del Comtat de Barcelona des del segle X, hi senyoregen bells conjunts romànics tals com Sant Sebastià dels Gorgs –amb uns notables campanar, claustre i portalada– i Santa Maria de Sant Martí Sarroca, la qual conserva antics retaules i elements escultòrics molt interessants. Però també hi trobem l’esplendor urbà del gòtic: en la ciutat de Vilafranca del Penedès s’aixeca la imponent església parroquial de Santa Maria, una basílica d’una sola nau, del segle XV, amb una cripta renaixentista, i hi podem admirar també l’església del Convent de Sant Francesc, amb sorprenents i nombroses sepultures esculpides, que es fan companyia amb el magnífic retaule gòtic dedicat a Sant Jordi i la Mare de Déu, obra de Lluís Borrassà. El romànic tardà i el gòtic ple es donen la mà en aquesta ruta que transcorre entre vinyes.

Seguiran les activitats programades el 27 d'abril de 2014, amb un recorregut guiat per la Catedral de Sant Llorenç de Sant Feliu de Llobregat. Les visites a les catedrals proposades per Catalonia Sacra són singulars, perquè es fa incidència tant en el valor i la singularitat artística com el sentit original del temple, la seva raó de ser i la seva lògica al servei de la comunitat cristiana.

 

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.