“Encara recordo el dia en què ens van anunciar que ja no seríem del bisbat de Barcelona i seríem d’un nou bisbat, el de Sant Feliu”, ens explica una feligresa de Vilanova i la Geltrú. "Deixar de ser de Barcelona ens feia patir, pel que podia suposar pel que fa a recursos i d'estructures", reconeix. Ho fa minuts abans d’iniciar-se la missa solemne aquest diumenge pels 500 anys de la parròquia de Sant Llorenç de Sant Feliu i pels 20 anys d’inici del bisbat. “Qui ens havia de dir aleshores tot el que faríem com a Bisbat, avui calia venir a celebrar-ho”, ens reconeix emocionada.
I no és per menys. Hores abans que s’iniciï la celebració, la plaça de la Vila de Sant Feliu ja té les taules parades per a les més de mil persones que compartiran després un dinar i la celebració festiva. Ha vingut gent dels nou arxiprestats de la diòcesi, gent de l'arxiprestat de Montserrat, de Capellades, de l'Anoia, però també gent de Vilafranca o del Garraf. També la representació política, civil i eclesiàstica a Sant Feliu ha estat notòria. I és que era un dia per celebrar, malgrat els inicis difícils i reticents. L’any 2004, amb la segregació de l’arquebisbat de Barcelona i la creació dels nous bisbats de Sant Feliu i Terrassa, la parròquia de Sant Llorenç va ser erigida catedral per decret del papa Joan Pau II.
“No cal dir massa res, tots sabem de què va la festa”, afirma el vicari general del bisbat de Sant Feliu i rector de Sant Llorenç, Josep Maria Domingo, en iniciar la missa solemne. “Aquesta Eucaristia d’avui té un to solemne, però familiar, com tot el que fem a Sant Feliu, recorda Domingo.
Les seves paraules van servir per contextualitzar un aniversari -cinc-cents anys del temple parròquia de Sant Llorenç- i sobretot per agrair l’assistència de tothom, “també dels qui teniu altres pensaments diferents dels nostres”, i per reconèixer en públic “la tasca ingent” del bisbe de Sant Feliu, Agustí Cortès, malalt des de fa anys i que va fer un sobreesforç per assistir a la missa del diumenge.
“Malgrat que sabem que no és un element litúrgic, demano un fort aplaudiment pel nostre bisbe, que també es mereix un descans”, va relatar Domingo davant del nunci de la Santa Seu a Espanya i Andorra, Bernardito Auza. La durada dels aplaudiments i les cares dels fidels a l’església ho deien tot, merescut i necessari.
“Aquesta celebració d’avui no és un acte de triomfalisme”, ha afirmat Domingo, ja que ha reconegut com en molts moments “hem tingut errors i no hem fet bé les coses”, però sí que és un acte “d’autoestima pel nostre bisbat, que també ens convé”.
L’Eucaristia solemne ha estat presidida pel nunci de la Santa Seu, Bernardito Auza, que ha dedicat la seva homilia a la festivitat de la Trinitat i ha demanat, citant paraules del papa Francesc, “que l’Església estigui sempre en camí per fomentar l’acció missionera”. El papa Francesc també s’ha fet present a través de la lectura d’una carta seva adreçada al bisbe Agustí Cortés, amb motiu de l’efemèride. En la carta el Papa ha demanat tenir sempre presents tres temes: “la comunió, la participació, i la missió”. També s’ha pogut visualitzar un breu vídeo del pontífex als fidels de la diòcesi de Sant Feliu en què ha tornat a demanar que “facin lio, però un lio en clau catòlica”, ha especificat entre els riures dels assistents.
El moment àlgid també han estat les paraules del bisbe de Sant Feliu, Agustí Cortés. Amb força esforç ha agraït el treball de les més de 180 persones que han fet possible l’acte de diumenge, així com ha tingut paraules per moltes persones i institucions que han col·laborat en la rehabilitació de l’església-catedral de Sant Llorenç a Sant Feliu. “Vàrem assumir fa vint anys un gran repte, acollir més d’un milió de germans a casa nostra”. La celebració va comptar també amb la descoberta d’una placa commemorativa com a recordatori de la celebració feta.
La celebració dels 500 anys del temple de Sant Llorenç i els 20 anys del bisbat de Sant Feliu ha comptat amb la concelebració del cardenal-arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella; del bisbe de Terrassa, Salvador Cristau; de l’arquebisbe-bisbe d’Urgell i copríncep d’Andorra, Joan-Enric Vives; i de l’abat de Monserrat, Manel Gasch. Ha assistit també l’alcaldessa de Sant Feliu, Lourdes Borrell, i altres regidors del consistori, que han portat i regalat una de les ofrenes de l’Eucaristia; així com el director general d’Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya, Carles Armengol.
També s’han fet presents nombrosos capellans i diaques de la diòcesi de Sant Feliu i d’altres bisbats, també el pastor protestant de la comunitat evangèlica de la ciutat, els membres del Consell Pastoral i Diocesà i d’entitats i institucions religioses del bisbat, i molts fidels de tot el bisbat de Sant Feliu.