Vés al contingut
Autories
Imatge de l'autor
Monestir Sant Benet de Montserrat
Monestir Sant Benet de Montserrat
Galeria d'imatges

Glòria Barrete –CR El Monestir de Sant Benet de Montserrat, seu de la comunitat de monges benedictines, serà la seu a Catalunya del primer centre internacionalment acreditat per impartir la formació completa en Focusing. L’escola de formació Focusing Montserrat ha rebut l’aval de The International Focusing Institute, amb seu a Nova York.

Ja fa 18 anys que al Monestir de Sant Benet de Montserrat s’hi han anat impartint tallers i cursos sobre Focusing. S'estima que en tot aquest temps, ja han passat pel Monestir més de 600 participants interessats en conèixer més a fons aquesta disciplina. Els punts de referència de la formació en Focusing parteixen de les intuïcions del creador, el psicòleg i filòsof Eugene Gendlin a la dècada de 1960, l'enfocament de la seva deixeble, Ann Weiser i la inclusió i obertura cap a l'espiritualitat.

A partir del proper setembre, s’oferirà l’itinerari complet de formació i aprofundiment que tindrà una durada de 2 anys, i es podrà cursar tant en la modalitat presencial en caps de setmana (un al més), com en la modalitat online entre setmana (sessions de 3h un cop per setmana). A l'acabar el primer any, es podrà obtenir el certificat que acredita el coneixement dels Fonaments en Focusing i completant el segon es podrà obtenir el títol de Trainer o Terapeuta Orientat en Focusing de validesa internacional. El procés d'inscripció ja ha començat i es pot formalitzar a través de la web www.focusingmontserrat.org

Descobrint la saviesa interior

En el món agitat i accelerat en el qual vivim, sovint ens trobem desconnectats de nosaltres mateixos i de les nostres emocions més profundes. “Estem tan immersos en les nostres responsabilitats diàries i preocupacions externes que a penes trobem temps per a sintonitzar amb la nostra saviesa interior”, afirma el director de l’escola de formació Focusing Montserrat, Gerard Porredón. Existeix, però, explica Porredón, una pràctica transformadora anomenada Focusing “que ens permet tornar a connectar-nos amb la nostra saviesa interna i accedir a una major autotranscendència”.

“Tot allò que vivim”, explica el director del centre, Gerard Porredón, “deixa una empremta al cos, i si generem l’hàbit de relacionar-nos-hi de manera amable, el cos es converteix en un interlocutor i company que ens apropa a descobrir i esdevenir la persona que podem ser”.

Però enlloc d’analitzar o interpretar els nostres sentiments des d’una perspectiva intel·lectual, el Focusing convida a acollir les experiències internes “sense judici”, i permetre’ls-hi desenvolupar-se i expressar-se per elles mateixes. Una de les eines del Focusing per fer-ho és, en primer lloc, posar-se en pausa. “Implica detenir-se i prendre temps per sintonitzar amb les nostres sensacions físiques i emocionals”, afirma Porredón. Tancant els ulls i parant atenció a les àrees del cos en tensió, amb incomoditat, o amb quelcom més en el nostres cos, reconeix que “podem començar a escoltar el que el nostre interior està tractant de dir-nos”.

El segon pas després d’identificar les sensacions físiques o emocionals serà interactuar amb elles, i a mesura que ens obrim a escoltar les respostes que sorgeixen des de dins “ens podem sorprendre descobrint informació i saviesa que hem estat ignorant molt de temps”.

Amb una metàfora, el Focusing es pot explicar com “una manera d’arribar a sentir una corrent d’aigua subterrània, discreta i subtil que hi ha en el nostre interior”. Si aprenem a notar aquestes “sensacions sentides” un pot escoltar què li està dient el seu propi cos, un llenguatge que inicialment és borrós però que després pot prendre forma d’intuïció, d’orientació, de comprensió més complerta i profunda del que visc, i fins i tot, a vegades, pot despertar processos que romanen aturats en nosaltres, fent lloc al canvi”.

A més de la seva aplicació en la teràpia, el Focusing, explica Porredón també es pot utilitzar com una eina d'autocura i creixement personal. “És una pràctica que podem incorporar en la nostra vida quotidiana per a mantenir-nos connectats amb nosaltres mateixos i navegar de manera més conscient a través dels desafiaments i canvis que trobem en el camí”.

Si bé és una eina valuosa per a explorar i comprendre la nostra experiència humana, és important destacar que el Focusing no està específicament orientat cap a una connexió religiosa o espiritual amb Déu. Algunes persones, però, poden trobar que el Focusing els ajuda a aprofundir en la seva relació personal amb el diví o a desenvolupar una major consciència espiritual. “En sintonitzar amb el nostre ser interior i escoltar les nostres emocions i sensacions corporals, podem conrear una major connexió amb el sagrat, sigui com sigui la forma en què ho experimentem”.

El Focusing, reconeix Porredón, pot proporcionar un espai per explorar i processar preguntes i dilemes existencials, així com per reflexionar sobre el propòsit i el significat de les nostres vides. En permetre que les nostres experiències internes s'expressin i es desenvolupin, podem descobrir una major claredat i perspectiva en relació amb les nostres creences espirituals i la cerca del transcendent.

Una cultura evitativa

El Focusing té molta presència en molts països. A Estats Units, a Alemanya, a França, però aquí altres corrents terapèutiques en tenen més. Porredón no defuig que el Focusing és contradictori en el nostre món. “La nostra cultura és molt evitativa, molt d’evitar estar en contacte amb nosaltres, i això té un sentit, per protegir-nos d’emocions i vivències difícils”. Hi ha molts mecanismes per saltar-nos l’estar en contacte amb nosaltres. “Si fessim, però, un pas de pausa i veiessim que no és tan difícil estar amb això, llavors vindria la sorpresa”.

Porredon afirma que moltes vegades “només necessitem aturar-nos i saber que oferim temps i espai per escoltar la vivència. I això moltes vegades ja destensiona”. Si, a més a més, em pot donar el significat que està guardant, doncs és un guany doble, “un tresor”, explica. Però ja aturar-se sovint porta a un canvi. “L’interior està trucant a la porta sempre, està desitjant expressar-se, però moltes vegades no troba la manera”.

Focusing Montserrat està dirigit pel terapeuta Gerard Porredon, i l’equip de formadors compta amb l’abadessa del Monestir, Maria del Mar Albajar, en Pau Nadal i el mateix Gerard Porredon; així com formadors convidats de dins i fora de l’Estat. La mare abadessa, es va formar a Berkeley (EEUU) en la disciplina del Focusing amb Ann Weiser.

L’escola Focusing Montserrat, també està treballant per a oferir una proposta de formació i aprofundiment en la Biospiritualitat (una derivada del Focusing), avalats, en aquest cas, per The Biospiritual Institute. Adrecen la formació a professionals de l’àmbit de l’acompanyament (psicòlegs, terapeutes, mestres, cuidadors...), a persones que volen fer un camí de creixement personal/espiritual, i a persones que es dediquen a la creació i a l’art.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.