Aquest dimarts, l’Hospital Evangèlic de Barcelona ha celebrat la inauguració oficial del seu nou edifici, situat al districte de Sant Martí, en un acte presidit pel president de la Generalitat de Catalunya, Salvador Illa, i amb la participació de David Escudé, regidor del Districte de Sant Martí, així com la presència de personalitats destacades del món polític i sanitari, entre d’altres Olga Pané, consellera de Salut; Ramon Espadaler, conseller de Justícia i Qualitat Democràtica; Pilar Diaz, delegada territorial del Govern a Barcelona i Ramon Bassas, director general d'Afers Religiosos.
La jornada ha començat amb una visita guiada per les noves instal·lacions, on el President han pogut conèixer de primera mà els espais dissenyats per oferir una atenció sanitària humanitzada i centrada en la persona. Entre aquests espais, destaca la innovadora habitació empàtica, un concepte pioner que fomenta l'autonomia dels pacients alhora que facilita la tasca del personal assistencial.
Posteriorment, l’acte ha donat inici oficialment amb un vídeo emotiu i una intervenció musical que ha anat a càrrec del Quartet de Cinc que ha interpretat dues obres universals del repertori protestant. Aquest grup té forts vincles amb l’hospital, ja que dos dels seus membres van néixer al vell Hospital Evangèlic i han desenvolupat una part significativa de la seva carrera professional com a metges en l’entorn sanitari.
Durant els parlaments, Salvador Illa, President de la Generalitat, ha subratllat que “volem fer els millors hospitals d'Europa. Volem que Catalunya recuperi l'ambició i això passa per posar en valor l'excel·lència que és molta del nostre sistema sanitari. Avui ho constatem en fets, en un equipament de primer nivell que forma part del sistema de salut des del 1976. El nivell de servidors públics a l'àmbit sanitari a Catalunya, a Espanya, és excel·lent, és altíssim la vocació de servei públic. En aquest hospital s’uneixen dos pilars fonamentals, com són uns equipaments d’excel·lència i grans professionals. I també un tercer pilar que hem de cuidar, com són la recerca i la innovació. El 22@, on està ubicat el nou edifici, és un dels barris més potents d’Europa per fer-ho. Vull transmetre un missatge molt important, que és el paper que juga la sanitat en una societat més justa, humana i unida.”
David Escudé, regidor del Districte de Sant Martí, ha afegit “felicitacions a les persones que han fet possible aquest miracle. Heu vingut a un districte molt especial, sant Martí representa aquests valors de Persones que cuiden de persones".
Per la part de l’Hospital Evangèlic de Barcelona, Francisco Mira, president del Patronat de la Fundació Privada Hospital Evangèlic, ha destacat “el paper històric de l’Hospital a la ciutat de Barcelona des de la seva fundació l’any 1879, essent el tercer hospital de la ciutat i la seva rellevància en l’àmbit de l’atenció intermèdia. Però no només mirem cap enrere, també tenim una missió de futur”. La Reyes Gualda, directora general del Grup Assistencial Evangèlic, ha expressat “el seu agraïment a totes les persones i institucions que han fet possible aquest projecte, subratllant el compromís de l’Hospital amb l’atenció integral i personalitzada als pacients i en especial als més vulnerables. Estem contribuint al disseny de les habitacions dobles del futur”.
Després dels discursos, s’ha procedit al descobriment de la placa inaugural, simbolitzant l’inici d’una nova etapa per a l’Hospital Evangèlic de Barcelona. L’acte ha conclòs amb una visita guiada per les instal·lacions dirigida a assistents i mitjans de comunicació, seguida d’un còctel de cloenda.
Un hospital punter en el seu àmbit
Amb més de 10.000 m² de superfície, unes instal·lacions innovadores, humanes i punteres en l’àmbit de l’assistència intermèdia, el nou hospital té capacitat per atendre 2.700 pacients cada any, principalment persones convalescents, en situació subaguda, amb necessitat de cures pal·liatives i amb malalties neurodegeneratives (psicogeriàtriques i dany cerebral). Compta amb 203 llits distribuïts en sis plantes d’hospitalització, 38 places per a l’Hospital de Dia Terapèutic, i un espai dedicat a l'avaluació i atenció ambulatòria de persones amb trastorns cognitius. Cada planta disposa del seu propi gimnàs, espais de teràpia i la recreació d’una cuina i un bany per facilitar l’adaptació i rehabilitació dels pacients. A més, l’Hospital disposa d’un auditori al soterrani per a conferències, formacions i esdeveniments.
Treball en xarxa
L’Hospital Evangèlic de Barcelona, com a part del sistema sanitari de la ciutat, treballa en xarxa amb el CUAP, els CAP del districte de Sant Martí i manté relacions molt estretes amb centres hospitalaris, especialment amb l’Hospital del Mar i l’Hospital de Sant Pau. A més, s’està treballant en la creació d'una Unitat Comunitària de Fragilitat, en col·laboració amb l'Institut Català de la Salut, un projecte innovador per oferir atenció ambulatòria programada i urgent a pacients fràgils, amb l'objectiu de reduir els ingressos evitables a urgències.
Un hospital amb història i compromès amb Barcelona
La Fundació Hospital Evangèlic, fundada el 1879, és una Organització No Lucrativa (ONL) que gestiona l’Hospital Evangèlic de Barcelona (HEB), essent el tercer hospital més antic de la ciutat. Des del 1976, està integrat en el sistema sanitari de Barcelona gràcies a un concert amb la sanitat pública. Actualment, el centre disposa d’un equip format per més de 250 professionals i 50 persones voluntàries.
Aquestes noves instal·lacions representen un pas endavant en el benestar i el tractament de les persones, reafirmant el compromís de l’Hospital Evangèlic de Barcelona amb una atenció sanitària de qualitat, innovadora i centrada en la persona.