Vés al contingut

(La Salle) Blanquerna i La Salle Campus Barcelona, tots dos membres fundadors de la Universitat Ramon Llull (URL), iniciaran en el curs 2022-2023 un nou grau en Enginyeria de la Salut, el primer a tot l’estat espanyol que combina una formació completa en enginyeria, ciències de la salut, gestió i innovació. El programa, que es caracteritza per tenir una visió humanista i ètica amb una vocació assistencial, donarà resposta a la creixent demanda de professionals de l’enginyeria amb coneixements en biomedicina i ciències de la salut per millorar l’assistència individualitzada dels pacients i la promoció de la salut i el benestar de les persones.

El programa està dissenyat amb l’aval de la llarga trajectòria de Blanquerna-URL en la impartició d’estudis vinculats amb la salut, a través de la Facultat de Ciències de la Salut Blanquerna, i de l’experiència de La Salle-URL en la formació d’enginyers, a través de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria La Salle (ETSELS). El grau en Enginyeria de la Salut formarà els estudiants en l’aplicació de disciplines clàssiques de l’enginyeria per ajudar a la resolució de problemàtiques pròpies de l’àmbit de la salut.

Un programa per millorar la qualitat de l’assistència sanitària

El nou grau en Enginyeria de la Salut neix en un context social en què la pandèmia ha accelerat la transformació digital de tots els sectors, i entre ells el sanitari. La digitalització progressiva de la gestió de l’àmbit de la salut durant els últims mesos ha evidenciat que la tecnologia ha arribat al sector per quedar-s’hi. En aquesta línia, el grau en Enginyeria de la Salut vol repercutir en la qualitat de l’assistència sanitària, formant professionals capaços d’entendre i interactuar amb les necessitats de la salut aplicant els coneixements i l’expertesa dels enginyers, que seran actors clau en el desenvolupament de més i millors eines de salut digital i de telemedicina.

Ciència de dades, bioinformàtica i tecnologies mèdiques

El sector sanitari trobarà en els professionals formats en aquest grau respostes a molts dels seus grans desafiaments actuals i futurs, com la medicina personalitzada, possibilitant un tractament individualitzat de les persones i no tant de les malalties, i l’envelliment saludable. Gràcies als coneixements en ciència de dades, en bioinformàtica i en disseny de sistemes electrònics per a instrumentació mèdica, els enginyers de la salut ajudaran en el desenvolupament de millors eines de diagnòstic i de promoció de la salut, així com en el desplegament d’infraestructures tecnològiques en contexts hospitalaris.

Grups reduïts, enfoc internacional i projectes transversals

El grau en Enginyeria de la Salut tindrà una metodologia docent basada en tres pilars: la interacció, la immersió i la innovació. El programa, com la resta de graus de La Salle-URL i Blanquerna-URL, s’impartirà en grups reduïts per afavorir l’aprenentatge i el seguiment personalitzat de cada alumne. Les visites i seminaris serviran per conèixer de primera mà la realitat de la professió, el treball amb projectes reals reforçarà el tarannà innovador i emprenedor dels estudiants així com les pràctiques externes i l’study tour als Estats Units, inclòs en el programa, seran la millor eina per entendre el sector des d’una perspectiva global.

Els estudiants es formaran a més en el treball col·laboratiu i multidisciplinari gràcies als projectes transversals que compartiran amb alumnes d’altres àrees de coneixement de La Salle-URL —com l’Arquitectura, el Management i la Filosofia— i d’altres estudis de Blanquerna-URL, com Infermeria, Fisioteràpia, Nutrició i Farmàcia. El grau, de quatre anys de durada, s’impartirà en els dos primers cursos en català i castellà i en el segon cicle totalment en anglès, reforçant el caràcter internacional i l’enfoc global del programa.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.