(Glòria Barrete –CR) "Com són els arbres i com ho fan per aguantar-se drets?", ha preguntat Tomàs Molina, meteoròleg de TV3 i presentador del programa Espai Terra, a la vintena d'infants que l'escoltaven aquest dissabte a la Sagrada Família. Antoni Gaudí va aprendre "a mirar les coses que l'envoltaven i a mirar la natura, com eren les flors, les onades... i això que va veure de petit li va servir quan va fer arquitectura".
Però on s'amaguen aquests trossos de natura dins l'obra magna de Gaudí? això és el que han descobert aquest dissabte, a través del joc, una vintena d'infants al taller familiar La Sagrada Família, Naturalment!, que ha constat d’una visita guiada per dues façanes i l’interior de la Basílica, i ha acabat amb una activitat plàstica a l'edifici de les Escoles. El fil conductor de l'activitat era un arbre pintat sobre un mural on hi havien espais buits per anar enganxant peces diverses. Cada participant d'entre 5 i 12 anys ha rebut una bosseta amb una peça diferent: una tortuga, un colom, un rusc d'abelles, un os, unes flors... i calia trobar on són representades aquestes figures.
L'inici de l'activitat ha començat a l'interior de la basílica. "Qui té un tronc d'arbre?", ha preguntat Sílvia Burjachs, la tallerista de l'activitat, "on podem trobar aquesta peça?". Els infants han voltat una mica pel temple i han tornat al punt de l'activitat. "Les columnes són com arbres, són les millors per aguantar el pes", ha afirmat Burjachs. "On hi ha molts arbres?", ha preguntat, "en un bosc; Gaudí volia que l'interior de la Sagrada Família fos un bosc, amb llum, que entra pels vitralls i pel sostre, que té uns forats com finestres". I una flor, on es pot trobar dins el temple? "els vitralls recorden les flors, per la forma i per com deixen passar la llum i els colors. Aquí a la Sagrada Família es fa missa; Gaudí volia un lloc ple d'espiritualitat per celebrar l'Eucaristia".
La Façana del Naixement
El grup es desplaça cap a l'entrada de la façana del naixement, però encara estan dins el temple. La llum en aquesta part canvia i es generen nous colors i noves formes al terra. "Qui té la imatge d'un mineral amb molts colors?", pregunta Burjachs, "fixeu-vos en el terra, la llum es reflecteix i forma aquests colors". S'encaminen a l'exterior, just davant de la Façana del Naixement. Ara cal trobar dues tortugues, una palmera, coloms... un grupet troba les tortugues: "n'hi ha dues!", exclamen. "La Sagrada Família està situada al mig de Barcelona, entre el mar i la muntanya, i Gaudí ho va tenir en compte, per això hi ha una tortuga de terra i una de mar". I la palmera, què simbolitza? La Façana del Naixement, afirma Burjachs, "ens explica la vida de Jesús. Ell està al mig, però qui l'acompanya? Maria i Josep, i darrere hi ha dos animals, el bou i la mula. Damunt de les fulles de la palmera hi ha uns àngels amb trompetes, estan anunciant el naixement de Jesús".
Aquesta Façana està plena de vegetació, plena de plantes. Jesús va néixer el 25 de desembre, durant l'hivern, representat pel gel que hi ha a dalt de les figures, però aquest gel es fon i dóna pas a la vegetació, és una Façana "alegre perquè vol celebrar l'alegria del naixement". Aquesta alegria també està representada per uns coloms, que volen a dalt de tot d'un arbre, un xiprer, que a la vegada ens dóna la benvinguda a l'església. També en aquesta façana es troba una cistella amb fruites de primavera, "representen la vida, el creixement". I inclús una marieta, i papallones, a la porta d'entrada de l'església. "Aquesta Façana és la primera en il·luminar-se", recorda Sílvia Burjachs.
La Façana de la Passió
El grup s'encamina ara cap a la Façana de la Passió, l'altra part de la visita. "Aquesta Façana explica la mort de Jesús", amb escultures més rectes, marcades, "on Gaudí volia fer por". Aquí es pot trobar un rusc d'abelles, en les finestres de la Façana que tenen la mateixa estructura, "perquè la llum entri millor", i un os humà, a la part de dalt, on "hi ha unes columnes que semblen ossos, que representen les costelles de Jesús". També un tronc d'una sequoia, un arbre molt gran; "en aquesta Façana hi ha sis columnes, grans com sequoies, i amples de base i inclinades per resistir la força de l'edifici".
La peça que més costa de trobar és la de les llavors. Representen dos triangles dins la Façana, l'alfa i l'omega, dues lletres de l'alfabet grec. "Simbolitzen el principi i el final; quan plantem una llavor creix, es converteix en una flor o un arbre, dóna fruit i mor, és el cicle de la naturalesa". Però amb la mort no acaba tot, ja que la Façana de la Passió també té un missatge d'esperança: "enmig del pont de columnes hi ha una escultura daurada, és Jesús pujant al cel. Aquesta figura s'il·lumina amb el sol de la tarda i irradia la seva llum a tot el voltant", conclou Burjachs.
Amb aquesta metàfora de la Resurrecció, el grup participant del taller familiar s'encamina cap a l'edifici de les antigues Escoles. Allà acaben fent una manualitat plàstica i creant el seu propi arbre, un arbre que per Gaudí va ser mestre: "Aquest arbre proper al meu obrador: aquest és el meu mestre".
L'activitat, que ha començat aquest dissabte, es farà tots els caps de setmana i festius entre el 9 de maig i el 28 de juny, en sessions matinals a partir de les 10:30 hores.