(Jordi Llisterri –CR) El Nadal del 2005, el primer any de pontificat de Benet XVI, el papa va regalar a la Cúria un petit catecisme titulat L’essencial per a la vida del cristià. Podia sembla que no tenia gaire sentit regalar un text tan bàsic sobre la fe a cardenals, bisbes i monsenyors. Però com va dir el bisbe Xavier Salinas en la presentació d’aquest text en català, “tots sabem moltes coses però potser és bo recordar l’essencial”
Aquesta és la idea de que hi ha darrera de la primera edició en català del llibret L’essencial per a la vida del cristià i de les noves edicions del Catecisme de l’Església Catòlica que es van presentar aquest dimarts a Barcelona dins de les Jornades de formació del Secretariat Interdiocesà de Catequesi (SIC). Com un joc de nines russes, del Catecisme de l’Església Catòlica del 1992, després es va editar el Compendi del Catecisme que recull els principals continguts en 598 breus preguntes breus. Ara es publica en 130 pàgines aquest llibre en format de quadern de pregària i treball personal, amb textos breus i espais per anotacions personals.
“És l’esquelet, l’element bàsic que tothom pot reomplir amb la seva fe”, va explicar el bisbe Tortosa, Xavier Salinas, en la presentació als catequistes al Seminari de Barcelona que va fer com a president del SIC, acompanyat dels arquebisbes Jaume Pujol i Joan-Enric Vives, president i secretari respectivament de la Conferència Episcopal Tarraconense.
Salinas va destacar que el catecisme visualitza que “quan proclamem la fe, proclamem la fe que hem heretat, la que hem rebut” i que en darrera instància l’essència és l’adhesió a Jesucrist: “Creure és adherir-se al Senyor, que ens estima i ens parla”
“Una llengua minoritària que ho té tot”
A més d’aquest nova versió en català catequètica, també es va presentar la quarta edició del voluminós Catecisme de l’Església Catòlica de 1992 i la quarta impressió del Compendi. A més, l’editorial Claret s’està enllestint l’edició en català del YouCat, el catecisme per a joves que es distribuirà als participants de la Jornada Mundial de la Joventut d’aquest agost.
“Som una llengua minoritària que ho té tot” va dir l’arquesbisbe Joan-Enric Vives, que va destacar l’esforç editorial conjunt que realitzen en l’edició de les diverses versions del Catecisme CPL, Balmes, Claret, Abadia de Montserrat, i el SIC.
L’arquebisbe d’Urgell va demanar que el Catecisme estigués present a totes les llars cristianes i va convidar a les parròquies a regalar-lo a tots els catequistes: “no s’ha de gastar només en teules”. Vives va recordar les paraules de Benet XVI situant el Catecisme com “un instrument per a la nova evangelització” i va definir-lo com una eina de consulta i d’estudi per als catequistes, especialment útil com a “recurs per als temes maleïts de la catequesi” en els que costa de donar resposta als infants.
En la presentació l’arquebisbe de Tarragona Jaume Pujol va contextualitzar la importància del Catecisme aprovat el 1992 després de diversos anys de consultes en els que es van arribar a rebre 24.000 propostes i esmenes a l’esborrany original. “És un catecisme amarat de la lletra i l’esperit del Vaticà II”, “un instrument que ha aconseguit unir en una síntesi coherent un llenguatge comú de la fe” i alhora serveix perquè “la doctrina no quedi només a un nivell teològic”, va explicar Pujol.
L’arquebisbe va recordar que “un catecisme com aquest no s’havia editat des del segle XVI amb Pius V” i que, per tant, “un catecisme no és una publicació per a pocs anys”. Finalment, al costat de les edicions del Catecisme, Pujol va situar també com a text fonamental el Compendi de la Doctrina Social de l’Església.