(Estris) Sabadell es va convertir en la capital dels esplais el cap de setmana del 30 i 31 de maig quan uns700 joves d’entre 14 i 18 anys van convertir els seus carrers, places i parcs en espais de joc, formació i convivència. El motiu, la TrocaJove 2015, la trobada catalana de joves i adolescents dels esplais del Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans – MCECC, de la Fundació Pere Tarrés, acompanyats pels seus monitors.
Sota el títol 'D’esplai, de cap a peus', el Centre d’Interès d’aquesta TrocaJove va girar entorn d’un càsting molt especial per trobar un superheroi de veritat, un superheroi quotidià que actués des del cor. Per això, molts dels participants hi van arribar disfressats de Superherois.
Així, només arribar i després de muntar les tendes de dormir a les instal·lacions de l’Escola Catalunya, es van iniciar les proves d’una divertida gimcana pels carrers de Sabadell fins a arribar a la Plaça de la Creu Alta, on va tenir lloc la inauguració oficial. A l’acte, hi van participar l’alcalde en funcions de la ciutat, Joan Carles Sánchez, que va donar la benvinguda als assistents i els va desitjar que es trobessin com a casa; i el delegat territorial de Joventut, Oriol Martín, que va animar els joves i monitors i monitores d’esplai en no defallir en la seva tasca i els va agrair, com a bon sabadellenc, haver escollit aquesta ciutat per a la trobada. El president del MCECC, Xavi Nus, va valorar que tots els i les participants formaven part d’una xarxa comuna, la xarxa dels esplais, un espai on tots creixen i es desenvolupen com a persones i ciutadans compromesos.
Després del dinar i d’una estona de lleure, l’activitat va continuar amb la seva part més formativa, els “Racons i racons” i les xerrades. Una quinzena de racons van permetre als participants formar-se en aspectes tan diversos com natura i noves tecnologies, el món casteller, la lluita contra els prejudicis, el paper del joc per trencar límits, el joc DIC, ballar amb ritme o utilitzar el teatre per deixar la vergonya de banda. Les xerrades van aportar elements de reflexió de la mà de Marina Caireta, de l’Escola de Pau, (“Superherois, estàs preparat per a un món millor?”) i Jordi Armadans, director de la Fundació per la Pau – Fundipau (“Superherois per la pau”). A l’hora de berenar, la TrocaJove va comptar amb la col·laboració de Cacaolat.
La tarda va seguir amb l’Eucaristia, oficiada per Xavier Blanco, Carles Muñiz i Marc Labori, i celebrada a l’església de l’Escola Pia de Sabadell. Dissabte va acabar amb una vetllada lúdica que va donar pas al gran concert de la nit, a càrrec del grup SéptimoA.
Diumenge de jocs i música
La segona jornada de la TrocaJove va començar amb una activitat de matí al Parc Catalunya on els participants havien de demostrar si eren superherois a través de diferents jocs i proves. Després d’aquesta activitat, el músic Roger Canals va fer ballar tothom amb un gran concert d’animació, que va donar pas al càsting final on es va fer evident que els superherois de veritat són els que treballen per un món millor des de la quotidianitat.
El dinar de germanor va precedir l’acte de comiat, en el qual la vicepresidenta del MCECC, Núria Martínez, va agrair a totes les persones que d’una manera o altra havien fet possible aquest gran cap de setmana. Com sempre, l’Hora dels Adéus va posar el punt i final a la TrocaJove, tot i que molts dels participants es resistien a donar per finalitzada la trobada.