(M. Teresa Valero/Bisbat de Solsona) Les campanes de la Basílica de Santa Maria la Major van repicar amb força en la ciutat romana ja que anunciaven un gran esdeveniment: el miracle del “Sant Dubte d'Ivorra”. Elles també tenen un paper principal en l' oratori musical “Noces de Sang”.
L’oratori musical es va dur a terme el passat dia 8 de juny a Roma en el marc de les festes del Corpus, com a cloenda solemne de la temporada de concerts 2011-2012 del Pontifici Institut de Música Sacra. L'autor de la música, Valentí Miserachs volia amb aquest concert segellar els seus disset anys de presidència d'aquest institut, sense oblidar els quaranta anys de direcció de la Venerable Capella Musical Liberiana de la Basílica de Santa Maria la Major.
L'oratori ha anat a Roma de mans d'aquells que el van encarregar i inspirar, els bisbes Jaume Traserra i Xavier Novell, emèrit i actual pastor de la diòcesi de Solsona, respectivament, per tal de celebrar solemnement la cloenda d'un prodigi eucarístic que va succeir fa més de 1.000 anys a Ivorra. I pren vida de les veus dels mateixos solistes i de bona part dels cantaires que el van representar a la diòcesi de Solsona ara fa un any. L'Orfeó Nova Solsona i la coral Ginesta de Cervera van fer costat al Cor Polifònic del PIMS, a la capella musical Liberiana i a l' orquestra simfònica de la “Capella Ludovicea”.
Santa Maria la Major, una de les grans Basíliques Pontifícies de Roma, era plena a vessar per gaudir d’aquesta peça musical que, superant els límits de l’espai i del temps, condueix en una ideal festa de Corpus, a mida que s’escolen les hores, des de l’alba fins a la posta del sol, el prodigi del miracle del Sant Dubte d’Ivorra. A través de la lletra de mossèn Climent Forner, mossèn Bernat, el bisbe Sant Ermengol, la verge Maria..., prenen vida una altra vegada per reviure el Sant prodigi.
Més de 170 persones del Bisbat de Solsona encapçalades pel seu bisbe Xavier Novell, i també pel bisbe emèrit, Jaume Traserra, eren presents a Roma per acompanyar a Miserachs en aquest emotiu comiat.
A l’acte també hi va haver una bona representació de la Generalitat de Catalunya: el secretari del Govern, Germà Gordó, el secretari de Cultura, Xavier Solà, i la diputada Gloria Renom. També van assistir la vicepresidenta de la Diputació de Lleida, Dolors Pujol, i el director d’Afers Religiosos de l’Ajuntament de Barcelona, Ignasi Garcia. Tots varen acompanyar a Valentí Miserachs i a la multitud de pelegrins i cantaires catalans. Així mateix, un bon nombre dels prelats romans eren presents a Sta. Maria encapçalats pel cardenal Santos Abril, arxiprest de la Basílica Papal.
Divendres, Roma va parlar i cantar en català. Va retre homenatge a una terra en una Església que custodia el Sant misteri d’aquest miracle que, després de 1.000 anys, encara és viu.