La ciutat de Reus acollirà per primera vegada la Nit de les Religions del 24 al 26 d’octubre. En el marc d’aquestes jornades, organitzades per l'Associació UNESCO per al Diàleg Interreligiós (Audir) amb el suport de la Generalitat de Catalunya i l'Àrea de Serveis a les Persones i Drets Socials de l'Ajuntament de Reus, els ciutadans tindran l’oportunitat de participar 13 activitats organitzades per 11 comunitats religioses i entitats espirituals de Reus: budistes, cristianes catòliques, evangèliques-protestants i ortodoxes, musulmanes, interreligioses i d'espiritualitat laica o no religiosa. L'objectiu és establir un diàleg entre les diferents creences i conviccions que hi ha a la ciutat i donar-les a conèixer.
L’acte d’obertura de La Nit de les Religions tindrà lloc el dijous 24 d’octubre i serà conduït per la periodista Alba Cartanyà. Aquest acte consistirà en una ponència inaugural titulada “Dones i Religions”, i anirà a càrrec de Neus Forcano, directora de Justícia i Pau. Tot seguit, hi haurà un concert de Burruezo & Nur Camerata amb el títol de “la música de les tres cultures”. Finalment, l’acte finalitzarà amb parlaments institucionals d’Arnau Oliveres, codirector de l'Audir; Ramon Bassas, director general d’Afers Religiosos de la Generalitat; i Anabel Martínez Serrano, regidora de Serveis a les Persones i Drets Socials i d'Habitatge de l'Ajuntament de Reus.
Algunes de les activitats que ofereix La Nit de les Religions a Reus són les portes obertes a la Mesquita An-Nour, on es podrà descobrir l'islam i conèixer la comunitat; una taula rodona a la Biblioteca Central Xavier Amorós sobre el simbolisme de l’aigua des de diferents tradicions espirituals; la presentació de la comunitat de l’Església Pentecostal Unida a Europa de Reus, que destacarà la importància de l’oració en comunitat; i un espectacle de malabars amb testimoniatge de fe a la Parròquia de Sant Bernat Calvó, a càrrec de la família d'artistes Paul Ponce & Co.
Un projecte en expansió
Arnau Oliveres, codirector de l'Audir, explica que la iniciativa de La Nit de les Religions va néixer Barcelona donada la diversitat religiosa que ofereix la ciutat. Un cop el projecte es va haver consolidat, es va decidir ampliar l'oferta a altres ciutats com Tarragona o Sant Cugat, i, actualment, són moltes les ciutats que decideixen vincular-se a la iniciativa. “Moltes ciutats ho troben un esdeveniment molt positiu. Després de veure que a Tarragona i a Sant Cugat ha tingut molt bona acollida, hem decidit portar La Nit de les Religions a altres capitals”, afirma Oliveres.
De fet, es pot dir que La Nit de les Religions és un projecte en plena expansió. Aquest mes d’octubre, a més d’arribar per primera vegada a Reus també ho fa a Vilanova i la Geltrú durant el cap de setmana dels dies 18 i 19, i, durant el mes de novembre, ho farà a ciutats com Amposta o Vilafranca del Penedès, que mai abans havien organitzat aquestes activitats. “La nit de les Religions és una iniciativa promoguda per l'Audir, però sempre va lligada a l’acompanyament de les administracions locals i el finançament d’institucions públiques o privades, com la Generalitat de Catalunya o algunes fundacions”, indica Arnau Oliveres tot recordant la importància de la col·laboració indispensable entre administracions per poder tirar endavant el projecte.
Iniciatives com La Nit de les Religions, ajuden a valorar i respectar la diversitat religiosa a escala social i permeten a la ciutadania descobrir de ben a prop la riquesa de conviure amb realitats diverses per poder aprendre de forma comuna.