(Editorial Claret) Persones i treball, de Rafael Allepuz, és el tercer volum de la col·lecció OIKOS publicada conjuntament per l’Editorial Claret i Justícia i Pau. L’objectiu d'aquesta col·lecció és reflexionar sobre l’economia actual i el seu impacte en la societat des de la mirada de l’Evangeli i de la doctrina social de l’Església, així com del testimoniatge de persones rellevants connectades amb la realitat quotidiana.
El primer número de la col·lecció, L’Economia de Francesc, mostrava una panoràmica actual sobre el pensament social de l’Església i, en particular, del papa Francesc sobre l’economia. El segon títol, Repensar l’economia a partir de la pandèmia, reflexionava sobre interrogants que aquesta pandèmia mundial planteja sobre l’economia. El tercer número, Persones i treball, proposa una reflexió sobre un tema crucial: el treball. Cal subratllar que el tema del treball ha ocupat sempre una gran atenció en el pensament social cristià, que hi veu no només una qüestió d’utilitat o de productivitat, sinó un element central en el desenvolupament de la persona humana.
En el llibre l’autor planteja una radiografia del treball i de l’ideari cristià. Proposa, amb un llenguatge entenedor i amb profunditat, quina és la situació actual del treball i quins són els reptes de futur per garantir un treball digne per tothom. Les diferents formes del treball, el temps lliure, la digitalització, la pobresa, els salaris, l’ocupació i l’atur o els drets de les persones treballadores són només alguns dels temes en els quals Rafael Allepuz aprofundeix.
Tal i com afirma Eduardo Rojo en el pròleg, “es tracta d’una publicació altament recomanable, en què es combina el rigor tècnic amb un llenguatge clar que permet entendre quina és la realitat del món del treball, què està succeint en la vida laboral a Catalunya i, molt especialment, quina és l’aportació de la Doctrina Social de l’Església sobre el treball.”
Allepuz és doctor en Economia i professor del Departament d’Economia Aplicada de la Universitat de Lleida. Imparteix docència en els graus d’Administració i Direcció d’Empreses, en Dret i en Treball Social i el seu interès acadèmic se centra en l’Economia del Treball i en les Desigualtats Socials. És director de Càritas Diocesana de Lleida i fou president de Justícia i Pau de Lleida durant molts anys.