Vés al contingut

(Glòria Barrete –CR) La religiosa Victòria Molins ha escrit al llarg de la seva vida una seixantena llarga de llibres. Sobre santa Teresa, sobre temes religiosos o del món de la marginació. Però cap, fins ara, havia estat una novel·la, i concretament un thriller. Fins ara. Viqui Molins acaba de publicar la seva primera novel·la, 'Els secrets de la badia', editat per Columna, i presentat aquest dilluns a la Casa del Llibre amb el periodista Antoni Bassas.

"Quan em van demanar que presentés el llibre de la Viqui vaig entendre que el títol era 'Els secrets de l'abadia'", ha confessat amb to de broma el periodista. Però res d'abadies. La primera novel·la de la religiosa té com a protagonista la Míriam, una jove metgessa barcelonina de 24 anys, a qui li canvia la vida quan decideix anar-se’n uns mesos a un hospital d’Angola. Una novel·la que parla de corrupció, de drogues, de pobresa extrema, però també d'amor, d'ètica i sentiments.

"A la Victòria la faran 'Santa Subito'", ha afirmat Bassas, perquè "dedica la seva vida a salvar nàufrags a terra ferma". Bassas ha tingut un pensament també per a la capitana del vaixell Sea Watch 3 que ha estat empresonada per rescatar migrants al mar. "Resulta que avui els herois que donen la seva vida pels altres poden anar a la presó", ha recordat.

Victòria Molins sempre ha escrit llibres sobre altres, o sobre temes socials i religiosos. Nascuda l'any 1936, va viure la postguerra, la transició, l'inici de la democràcia, i també, ha explicat, "una obertura de l'Església a partir del Concili Vaticà II". I tot i no ser una novel·la religiosa, 'Els secrets de la badia' és un llibre ple de valors, "uns valors rebuts de molta gent al llarg de la vida".

Molins ha explicat que normalment és capaç d'escriure un llibre en una setmana o un mes, si cal. Però aquesta vegada la novel·la li ha comportat dos anys de feina, "esgarrapant estones d'aquí i d'allà". Ha creat uns personatges que han acabat existint, "me'ls estimo, ja estan vius".

A través de la novel·la Molins ha pogut denunciar coses, "en denúncia indirecta, perquè conec Barcelona i Angola, les dues ciutats del llibre". Una novel·la ambientada en l'any 2008, en plena crisi, i on també hi ha espai per donar lliçons, com per exemple que els valors religiosos de la protagonista "fan créixer els valors humans de manera exponencial". Sovint, ha afirmat Molins, tenim vergonya de dir "que la felicitat que dona la fe és tan gran que fa augmentar els valors humans".

A la novel·la apareix el món de la droga, un món que Viqui Molins coneix bé gràcies, en part, a Sor Genoveva. Ella deia "que l'infern són les drogues", ha explicat la religiosa. Per a Molins, santa Teresa és la seva mestra d'escriure, i Sor Genoveva la seva mestra de tendresa. Una tendresa que per a Molins vol dir "fer i dir el que sigui sense ferir l'altre". La tendresa commou la gent i la fa canviar, ha reconegut.

Molts diuen que la protagonista de la novel·la és la Viqui de jove. 24 anys, de família acomodada, idealista que vol canviar el món.... "no ho vaig fer amb aquesta intenció, però al final l'escriptor s'acaba reflectint en els personatges". Però quines coses indignen Viqui Molins? "Els presos polítics, però també tants joves que viuen al carrer, la gent sense llar, i veure com en el meu barri, per exemple, s'està patint una injustícia terrible a partir del tema de l'habitatge". Però sempre hi ha esperança, ha recordat. "És Jesús qui me la dona aquesta esperança, l'esperança de la fe, i la bondat de la gent em dona l'esperança de l'optimisme".

El periodista Antoni Bassa ha conclòs la presentació afirmant que un llibre d'una dona "tan coherent, amb una gran vida i un coneixement ric i profund com el de la Viqui Molins és ja un certificat de garantia". Els drets d'autor de la novel·la 'Els secrets de la badia' van destinats als projectes socials en què col·labora Victòria Molins.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.