Vés al contingut
cristianisme-segle-xxi
Fotografia: Cristianisme al Segle XXI.

Cristianisme al Segle XXI 'Religions i tradicions espirituals en les arrels de la nostra cultura' és el cicle que ha iniciat la primera sessió de l''Espai Obert', que organitza l'associació Cristianisme al Segle XXI. Ha estat a càrrec del científic i escolapi Ramon M. Nogués, qui ha assegurat que la religió "gaudeix de bona salut".

El ponent ha intentat respondre a la pregunta: "D'on ve la religió?". Una qüestió que fa referència a molts elements, però sobretot a la intel·ligència que, en els animals més evolucionats, desenvolupa emocions. "En els humans són sentiments o desitjos que constitueixen vectors importantíssims de les millors conductes", ha dit. En aquest sentit, els humans afegeixen la "capacitat mental caracteritzada per la consciència reflexiva i la capacitat de raonar".

Ramon M. Nogues, durant l'acte del 25 de novembre, ha parlat del cervell social: "Estructures cerebrals especialitzades en vinculacions inter-individuals i a les creacions simbòliques que els humans generen com a pensament col·lectiu". Per al conferenciant, els humans ens afrontem amb el que Einstein definia com a "misteri". És a dir, una realitat "que va més enllà de la nostra capacitat de comprensió adequada perquè el cervell és un producte darwinià limitat i adaptat a la supervivència".

“Seria bo que les esglésies amb les seves derives clericals s'adonessin que Déu ha escapat dels seus sistemes i que el pensament autoritari no té cap valor”

En contra del que molts poden pensar, segons la sociologia especialitzada, "la religió gaudeix de bona salut i no es preveu cap disminució del fet religiós, encara que mai no es presenti en “estat pur”, ha assegurat Ramon M. Nogués. Per a ell, seria desitjable que la societat "no exhibís cap confessionalitat concreta". Ara bé, Nogués demana que s'afavoreixi que les religions "fiables" per poder fer propostes orientadores del sentit de la vida. Per la seva banda, diu Nogués, "seria bo que les esglésies amb les seves derives clericals s'adonessin que Déu ha escapat dels seus sistemes i que el pensament autoritari no té cap valor".

La conferència ha posat de manifest que el potent desenvolupament científic dels darrers segles i concretament decennis, ha modulat fortament "les possibilitats expressives de les expressions relatives a Déu".

Nogués també s'ha referit a alguns teòlegs cristians que poden representar aquesta nova situació del llenguatge sobre Déu: Dietrich Bonhoeffer, Xavier Melloni, Josep Cobo, Marià Corbí o Jacques Pohier. La xerrada ha conclòs expressant la preocupació per la poca atenció a la religió a Catalunya, que "no té raó de ser objectiva i que genera ignorància perquè esbiaixa la reflexió i creació cultural".

A la trobada també hi ha han intervingut la presidenta de Cristianisme al Segle XXI, Mercè Izquierdo, i el membre de la junta Lluís Busquets.

El cicle d'enguany 'Religions i tradicions espirituals en les arrels de la nostra cultura' reflexionarà sobre les relacions entre la fe i la cultura per tal de respondre a les moltes demandes d'una societat laica que requereixen un diàleg "al qual no estem acostumats".

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.