Vés al contingut
Autories
Nom
iqs-url-rector-humanisme-cristia
Fotografia: IQS.

El rector de la Universitat Ramon Llull (URL), Josep Antoni Rom, ha ofert una conferència a la Comunitat IQS titulada 'L’Humanisme Cristià a l'URL en temps de secularització'. Aquesta trobada, organitzada en un context de reflexió sobre la identitat i els valors fundacionals de l'URL, ha posat l’accent en com les institucions universitàries poden fer més tangible la seva inspiració en l’humanisme cristià.

Durant la conferència, el Dr. Rom ha destacat que la missió de l'URL, segons els seus estatuts, és “promoure un model d’educació integral de la persona”. Aquest objectiu, ha explicat, implica integrar a les aules no només coneixements tècnics, sinó també una perspectiva ètica, social i transcendent que ajudi a buscar la veritat i a reconèixer la dignitat de totes les persones. “Significa integrar la dimensió transcendent i la cerca de la veritat”, ha afirmat el rector.

Una perspectiva d’universalitat i responsabilitat col·lectiva

El ponent ha recordat les paraules de Benet XVI a l’encíclica Cáritas in veritate, subratllant que el desenvolupament humà integral només pot assolir-se des de la llibertat i responsabilitat individual i col·lectiva. Aquestes reflexions s’han traduït en la tasca de l'URL d’incorporar els valors de l’humanisme cristià en tots els àmbits de la seva activitat educativa i institucional.

Un dels aspectes centrals de la conferència ha estat la vocació d’universalitat de l’humanisme cristià. Segons Rom, els seus principis, basats en la tradició evangèlica, poden ser compartits tant per creients com per no creients. “Tots els que estem a la universitat podem abraçar els seus principis: se’ns crida a obrir-nos a l’altre i reconèixer-lo en la seva total dignitat. Ningú m’és un estrany ni un desconegut”, ha assenyalat.

Objectius i accions per promoure l’humanisme cristià

Rom ha proposat quatre objectius generals per fer més explícita la inspiració humanista de la Universitat Ramon Llull. En primer lloc, ha subratllat la necessitat de promoure la identitat institucional, fent més clars i explícits els valors i la missió de l'URL tant internament com externament. També ha plantejat el disseny d’un model humanista integral, que incorpori la perspectiva humanista cristiana de manera transversal, des dels plans d’estudis fins a la recerca i la vida universitària. A més, ha destacat la importància de fomentar la formació i les iniciatives comunitàries, com la mateixa conferència del 13 de desembre, que serveixen per reflexionar sobre aquesta identitat i aprofundir-hi. Finalment, ha ressaltat la necessitat de participar activament en el debat cultural, promovent iniciatives que enriqueixin el diàleg acadèmic i social, com el recent Congrés sobre l’aporofòbia, que ha aportat una contribució significativa en aquest àmbit.

Entre les accions concretes proposades, el rector ha destacat la necessitat d’enriquir els continguts acadèmics amb una perspectiva interdisciplinària basada en l’humanisme cristià, així com de crear espais per al diàleg intercultural i interreligiós. A més, ha suggerit la creació d’un laboratori de pensament cristià interdisciplinari, on es treballi sobre temes com l’ètica, la ciència, l’acció social i la cultura.

La jornada ha conclòs amb un plenari on els participants han compartit idees i propostes, fomentant un espai de reflexió conjunta sobre com aplicar els principis de l’educació integral humanista en la pràctica diària de la universitat. Aquest intercanvi d’idees ha reafirmat el compromís de la comunitat acadèmica amb els valors que defineixen la identitat de l'URL.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.