Vés al contingut

(Marta Nin/CR–Roma) Aquest dijous els cardenals Lluís Martínez Sistach i Gianfranco Ravasi han presentat conjuntament a Roma, a la seu del Pontifici Consell de la Cultura, el programa de l’Atri dels Gentils de Barcelona, que els propers 17 i 18 de maig tindrà lloc a la ciutat comtal amb el tema “Art, bellesa i transcendència”.

El Museu Nacional d’Art de Catalunya, la Universitat de Barcelona, l’Institut d’Estudis Catalans i la Sagrada Família seran les seus on destacats artistes i intel·lectuals dialogaran activament sobre fe i cultura durant els actes de l’Atri dels Gentils, promogut pel Pontifici Consell de la Cultura i per l’Arquebisbat de Barcelona.
Per a Ravasi, que presideix el dicasteri vaticà de la cultura, la tria del tema “Art, bellesa i transcendència” vol ser sobretot “un homenatge a la gran tradició cultural, artística i religiosa de Catalunya” tal com ho demostra la petjada deixada per artistes de la talla d’Antoni Gaudí, Joan Miró, Salvador Dalí... tots ells de terres de parla catalana, bressol també de figures dialogants, des de Raimon Llull a Raimon Panikkar.
De tot el programa barceloní, el president del Pontifici Consell de la Cultura ha volgut destacar simbòlicament l’acte de clausura a la Sagrada Família el dia 18 de maig, quan “la potència evocativa de la música suggerirà concretament la importància del diàleg per mitjà del cant de 800 veus de cor que, distribuïdes dins la Basílica, en correspondència de les quatre façanes de la Sagrada Família dialogaran harmònicament entre elles”. Aquest diàleg cantat “pot esdevenir la nostra bandera per a recordar que l’Atri és la trobada de persones que, en la diversitat, aconsegueixen dialogar”.
Valorant els esdeveniments de l’Atri que ja han tingut lloc en altres ciutats del món i les propostes rebudes, Ravasi ha manifestat la positiva sorpresa del mateix Vaticà per “l’extraordinari èxit” de la iniciativa arreu, un èxit “que gairebé no aconseguim control.lar, desbordats com estem de sol.licituds”. També ha subratllat el fet que en aquests diàlegs no hi ha hagut mai “una actitud magisterial com pot haver-hi en la catequesi; hem après, doncs, la gramàtica del llenguatge paritari”.
Per la seva banda, el cardenal de Barcelona ha presentat l’Atri dels Gentils com una “continuació natural de la Missió Metròpolis” celebrada recentment en la seva diòcesi, i ha remarcat com “el diàleg entre la fe i la cultura és una forma d’expressar el missatge de Jesús enmig de la ciutat”. Segons Sistach, a més a més, aquest esdeveniment té especial importància en l’actual context de crisi econòmica, ja que es constata també “una crisi antropològica i de valors”. En aquest marc, “l’Església pot dir una paraula, pot ajudar en la recerca i, de fet, molts rectors de parròquia diuen que constaten un retorn a la fe davant aquesta escassetat de recursos econòmics”. En definitiva, l’Atri del Gentils a Barcelona pot contribuir a “tornar a donar un sentit més autèntic de la vida”.
En el titular del material distribuït a la premsa durant aquesta presentació romana, el Pontifici Consell de la Cultura defineix Barcelona com a “capital mundial del diàleg entre la fe i la cultura”. I també Sistach ha subratllat com “a Catalunya, l’actitud dels intel.lectuals és diferent d’altres llocs. En general mantenen un diàleg amb l’Església, també perquè Barcelona i altres diòcesis catalanes s’obren a dialogar”.

Quan ja tot està a punt perquè comenci l’Atri dels Gentils a la capital catalana, des de Roma es continuen preparant les properes iniciatives, que tindran lloc a Estocolm, Guimaraes, Berlín, Praga, Marsella, Budapest... La llista de ciutats que desitgen acollir l’Atri – desig expressat tant per autoritats civils, com intel.lectuals ateus o diòcesis- és veritablement llarga.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.