(Glòria Barrete –CR) Aquest dijous finalitza el Ramadà pels musulmans. Un mes que correspon al novè mes del seu calendari i que representa el quart pilar de l'Islam. Diàriament els musulmans dejunen durant hores i és a la posta de sol, que ells anomenen maghrib, que trenquen aquest dejuni menjant, realitzant l'Iftar. És tradició per a les comunitats musulmanes reunir-se en grup pel trencament del dejuni. Catalunya Religió ha participat d'un dels Iftars que se celebren durant el Ramadà, concretament a l'Iftar que ha ofert l'Associació de Dones Marroquines a Catalunya cada dimarts d'aquest Ramadà.
La cita és a l'Ateneu del Raval, al carrer Reina Amàlia de Barcelona. Truquem i de seguida ens obre la porta la Faouzia Chati Badou, presidenta de l'Associació. Davantal posat i encara amb les mans molles d'aigua ens convida a passar i ens dóna la benvinguda. Al pati de l'Ateneu ja s'esperen algunes persones, la Nora apunta la gent en una llista mentre d'altres ajuden a servir la taula i parlen animats. La Faouzia té feina a la cuina, junt amb el Mohamed. Queda servir la harira, una sopa marroquina, i dur-la a taula on ja hi són els plats amb els dàtils, l'ou dur, les pomes o la llet.
Comencen a arribar els comensals i de seguida es visualitza l'esperit dels Iftars. "Aquest sopar és obert a tothom, siguin de la religió que siguin i vinguin d'on vinguin", afirma la Faouzia. Entre els convidats hi ha gent del barri de tota la vida, com la Carme, o gent que ha vingut de fora a estudiar des de Turquia, com l'Osman i els seus amics, o musulmans d'altres barris que tenen contacte amb l'associació.
La realitat de l'Islam a Catalunya
Abans que comenci l'Iftar aprofitem per parlar amb la Faouzia uns minuts. Volem conèixer més sobre l'Associació de Dones Marroquines a Catalunya i entendre una mica més la pràctica de l'Islam a casa nostra.
La Faouzia feia anys que pertanyia a una altra associació i era ella la única dona. Va comprendre aleshores que allò no era la realitat, que calia que les dones musulmanes sortissin també a la llum i va decidir crear l'Associació de Dones Marroquines a Catalunya l'any 2016, una associació que tot i portar en el nom 'Dones' també està oberta als homes. Es reuneixen al Centre Cívic Drassanes i realitzen activitats d'alfabetització d'àrab, català i castellà i també cursos de cuina catalana. Compten amb unes cent vint persones actualment a l'Associació.
L'any passat van iniciar els Iftars oberts al Raval a través de l'oferiment de l'Ateneu del Raval i el fan una vegada per setmana mentre dura el Ramadà. "Al Raval hi ha molta presència de religions diverses i hem de tenir una convivència amb tothom, cal obrir la porta a tothom perquè ens conegui molt millor", explica la Faouzia, "l'Iftar és reflex d'aquesta obertura, és obert a tothom, musulmans, cristians, jueus o qui vingui, tothom".
Masclisme a l'Islam, tòpic o realitat?
Li preguntem a la Faouzia per un dels tòpics associats a l'Islam, el masclisme que suposadament impera. Ella que ha creat una Associació de Dones no pot evitar el riure. "La gent que diu que l'Islam és masclista no sap res de l'Islam, si llegim l'Alcorà veuríem com eleva a la dona a un nivell molt alt. El nostre profeta abans de morir va dir 'si us plau, cuideu les dones', ho ha dit tres vegades, i a l'Alcorà els musulmans i les musulmanes sempre estan al mateix nivell".
Per a la Faouzia aquest error es deu al desconeixement que hi ha encara de l'Islam, "inclús entre els mateixos musulmans sovint", ens recorda, "per conèixer l'Islam has de llegir l'Alcorà no dir aquell m'ha dit, he vist que han fet... no, cal llegir i estudiar la paraula, és la nostra llei bàsica".
S'apropa el moment de començar l'Iftar i li preguntem a la Faouzia si cal seguir alguns passos o alguna mena de ritual. "Abans de menjar es fa la crida a la pregària i abans de començar cal demanar un desig, una petició, i després dir 'ha marxat la set, les venes s'han omplert d'aigua i ja has guanyat punts amb Déu'".
Molt més que no menjar ni beure
A punt de començar el darrer Iftar popular de l'Associació d'aquest Ramadà no podem estar de preguntar-li a la Faouzia, i ara què després del Ramadà? "El Ramadà no és només dejunar d'aigua i menjar sinó també fer dejú de paraules dolentes i fer mal l'altre, si tu fas el Ramadà només deixant de menjar i beure ets com un animal que està lligat i a l'hora de menjar el deslligues". La Faouzia ens confessa que a la seva terra quan finalitza el Ramadà encara fan sis dies més de dejú de propina, no com a obligació, "i jo com ja estic acostumada també el faig aquí".
Comença la crida a l'oració, comença l'Iftar i acaba així el Ramadà 2018.