Vés al contingut

(Facultat Antoni Gaudí) El 2 i 3 de maig la Facultat Antoni Gaudí d'Història, Arqueologia i Arts Cristianes (FHEAG), integrada a l’Ateneu Universitari Sant Pacià (AUSP), organitza unes jornades dedicades a la Catedral de Barcelona que pretenen aprofundir en els antecedents de la catedral gòtica d’avui a través de recerques sobre el seu patrimoni arquitectònic, artístic, arxivístic i arqueològic.

L’assistència a les jornades, que tindran lloc a la FHEAG (Diputació, 231. Barcelona), és lliure, però cal inscriure’s prèviament.

La IV Jornada: La Basílica de la Santa Creu i Santa Eulàlia de Barcelona: la catedral abans de la catedral se centrarà en respondre tres preguntes: què en sabem fins ara dels antecedents de la catedral gòtica, quines recerques s’estan duent a terme per investigar-ho, i com es conjuga la recerca en divulgació i conservació del patrimoni. Per fer-ho comptarà amb investigadors de sis universitats o institucions diferents, com ara la Dra. Francesca Español (UB), Dra. Julia Beltrán e Heredia (Facultat Antoni Gaudí - AUSP), Dr. Jesús Alturo (UAB) o Dr. Gerardo Boto (UdG).

Segons les recerques arqueològiques dutes a terme fins ara, al subsòl de la catedral gòtica hi hauria els vestigis de la catedral romànica i fins i tot les restes d’un baptisteri paleocristià. Per una banda, durant les jornades es posarà en relleu el que s’ha investigat fins ara, i per l’altra, es mostraran les primeres dades d’un estudi de georadar al subsòl de la catedral que aportarà noves pistes per la recerca, i l’estudi dels elements que hi ha a la catedral que són anteriors a la catedral mateixa, reaprofitats d’època tardoantiga. Seguint amb el llegat artístic i arqueològic, també hi haurà lloc per l’art i el patrimoni immaterial a través de l’estudi del Sant Sepulcre de la Catedral.

L’arxiu de la Catedral de Barcelona serà un dels eixos de la jornada. El fons que conserva representa la col·lecció documental medieval més important de la ciutat, i durant les ponències s’explicarà qui eren els encarregats de la producció de llibres abans i durant l’edat mitjana, què produïen i per a qui. Part d’aquest fons, concretament la col·lecció de pergamins del segle XII, està començant a ser estudiada i transcrita per un equip d’investigadors que ja ha començat la recerca. Per últim, es presentarà la proposta patrimonial de la Catedral de Barcelona, repensada recentment.

Territori

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.