Recentment, l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida va acollir la benedicció d’una nova màquina de Teràpia Superficial per tractar el càncer de pell en el seu Servei d’Oncologia Radioterapèutica. Aquest dispositiu emet raigs X de baixa energia permet el tractament de pacients afectats de càncer de pell no melanoma (CPNM) sense haver d’intervenir-los quirúrgicament o fent-ho de forma mínimament invasiva. L’hospital va publicar una imatge poc freqüent avui dia, on un capellà amb estola morada i bata blanca espargia aigua beneïda tot brandant el salpasser davant la maquinària mèdica. Quin sentit té beneir un equipament mèdic o la sala d’un hospital?
Aquesta benedicció, segons explica Montse Farré, agent de la pastoral de la salut de l’hospital, va ser proposada pels mateixos treballadors de l’equip de radioteràpia “va ser un treballador de radioteràpia, creient i practicant, qui va tenir la iniciativa de beneir el nou aparell, i qui es va posar en contacte amb la delegació de la pastoral de la salut”. Farré, indica que la benedicció va tenir molt bona rebuda per part dels treballadors i usuaris de l’hospital.
No és la primera vegada que el centre hospitalari acull la benedicció de dispositius mèdics. Fa just un any, recorda Montse Farré, també es va beneir un aparell per tractar el càncer a la secció de radioteràpia. En aquell cas, es tractava d’una màquina molt més gran, un ‘Accelerador lineal’.
L’essència de la benedicció
El concepte de rebre una benedicció, en l'àmbit de la cultura popular, està fermament arrelat a casa nostra. Sovint, al llarg de l’any, podem trobar benediccions públiques als carrers i a les places del país. Això no obstant, que es tingui clara la presència social del ritual no vol dir que s’acabi de copsar el que realment significa.
Gerard Soler, delegat de litúrgia del bisbat de Lleida, explica de forma circular què comporta beneir quelcom: “L'acció de beneir prové de Déu i retorna a Déu, nosaltres només fem d’intermediaris”. Amb aquestes paraules, Soler vol deixar clar que una benedicció sempre va lligada a un diàleg amb la divinitat, originat per algun favor rebut o que s’espera rebre. “En el cas de la màquina de l’Hospital Arnau de Vilanova -explica el delegat de litúrgia-, la ciència que permet curar malalts i desenvolupar aquest tipus d’aparells prové de Déu, i nosaltres, tot beneint-lo, estem donant gràcies a qui l’ha creada”.
La importància de beneir un equipament mèdic és doble. En primer lloc, consisteix a donar gràcies a Déu per haver rebut la ciència que permet curar, i en segon, per demanar la protecció per aquells que la utilitzaran per curar-se d’una malaltia.
La benedicció, però, no té per què anar lligada exclusivament a un acte d’acció de gràcies. Beneir alguna cosa també pot comportar la petició a Déu per protegir-la o cuidar-la, o, fins i tot, per demanar auxili davant d’alguna situació de perill.
Es podria pensar que només els sacerdots o els diaques estan capacitats per donar una benedicció, però aquest pensament seria erroni. Segons recorda Gerard Soler -qui és abastament conegut per retransmetre les misses que oficia a través de YouTube- tots els cristians tenim la facultat de beneir: “Com qualsevol cristià, una persona pot beneir la taula durant els dinars en família: poden beneir-la els pares, i fins i tot els nens”. Cal dir, però, que si bé és cert que els laics poden dur a terme algunes benediccions, la gran majoria només poden ser impartides per preveres i diaques -en llenguatge de Dret Canònic, aquelles tenen un valor sacramental, és a dir, les vinculades a un sagrament-.
El ritual de benedicció està estrictament pautat en un llibre anomenat ‘Benediccional’. En aquesta publicació, segons explica Soler, hi podem trobar diverses benediccions adequades a allò que es vol beneir. “Sempre hi ha un ritual que s’aplica a una cosa concreta. Per dur-lo a terme es pot utilitzar l’aspersió amb aigua beneïda, o bé, en alguns casos, l’encenser”.
Per tant, beneir alguna cosa significa, en part, retornar allò que s’ha rebut a Déu per demanar la seva protecció i donar-li les gràcies, fet que és especialment important quan es tracta d’elements vinculats a la salut.