(Càritas Barcelona) “Les persones s’han trencat”. Pilar Taché, cap d’Acció Social a la diòcesi de Terrassa, subratlla la intensitat del desgast emocional que les persones ateses per la institució pateixen a conseqüència de la crisi: “Quan recorren a nosaltres, arriben destrossades perquè senten que han perdut les seves capacitats i que les seves expectatives vitals han quedat estroncades”. És la dimensió humana de l’actual crisi econòmica i a la qual Càritas Diocesana de Barcelona (CDB) ha tornat a posar xifres en la roda de premsa celebrada aquest dimecres per presentar el balanç de l’acció social del 2011 i l’avanç de les dades del 2012.
El cardenal arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, que presideix la institució, també ha volgut posar èmfasi en la vessant humana d’aquesta realitat social i ha remarcat que l’actual context econòmic és conseqüència d’una “crisi antropològica i de valors”. Martínez Sistach ha afirmat que “la dignitat de les persones és el primer” i ha afegit que Càritas treballa des d’aquesta premissa incidint en quatre eixos: els valors, l’ocupabilitat, els infants de famílies empobrides i l’habitatge. El cardenal ha defensat que “ja no n’hi ha prou en procurar que les coses es facin de manera legal, cal reivindicar que aquestes també compleixin criteris morals, ètics i de justícia social”.
Jordi Roglá, director de CDB, ha volgut aprofitar la roda de premsa per alertar que el coixí social (l’entorn de la família i amics) que fins ara esmorteïa el cop de les persones que es quedaven sense feina s’està començant a consumir.
Les dades presentades avui segueixen constatant que la pobresa s’intensifica, és més extensa i es cronifica: “La persona perd la feina, exhaureix la prestació, la família no la pot ajudar, recorre a Càritas, somatitza malalties, apareixen conflictes a la família a conseqüència de la tensió i de les pressions i els nens acaben percebent aquesta mala maror”. Conxa Marquès, cap d’Acció Social a la diòcesi de Sant Feliu, ha fet aquest retrat de l’empobriment que viuen les famílies.
Persones que s’han adreçat a Càritas
Càritas va atendre un total de 253.591 persones a les diòcesis de Barcelona, Sant Feliu i Terrassa durant el 2011. Aquestes van recórrer o bé a les Càritas parroquials (195.723 persones) repartides en aquests territoris o bé a Càritas Diocesana de Barcelona (un total de 57.868; un 2% més en relació al 2010). La major part d’aquestes persones ja havien demanat ajuda a Càritas en anteriors ocasions (un 70%, percentatge que arriba al 80% en el període gener-maig 2012).
Al 2011 i en comparació a l’any anterior, Càritas Diocesana de Barcelona va haver de destinar un 30% més d’ajudes per cobrir necessitats bàsiques de les famílies. La major part d’aquests recursos (un 65%) van cobrir despeses familiars relacionades amb l’habitatge, tendència que es manté aquest 2012.
En aquests primers 5 mesos de l’any i en relació al mateix període del 2011, Càritas ja ha hagut d’incrementar un 50% les ajudes econòmiques per cobrir les necessitats bàsiques de les famílies. En total s’hi han destinat 1,5 milions d’euros.
Cada vegada més, Càritas és l’única sortida per a moltes persones que ja no disposen de cap ingrés i que han de recórrer-hi per tal de cobrir la totalitat de les seves necessitats bàsiques.
Els infants, els més afectats per l’empobriment de les famílies
A Càritas s'està posant l’accent en la infància. Segons dades del 2011, un 49% de les famílies que recorren a Càritas tenen fills. D’altra banda, el 35% del total de les persones ateses van ser menors d’edat, percentatge un 10% superior en relació a l’inici de la crisi. Aquestes dades evidencien que no s’estan invertint suficients recursos en l’etapa més decisiva de la vida de les persones. La vulnerabilitat a la qual estan exposats els més petits es fa més palesa si tenim en compte la realitat social de l’habitatge. El 74% de les persones ateses des del setembre pel Servei de Mediació en Habitatge de CDB eren famílies amb fills.
Càritas Diocesana de Barcelona posarà en marxa un projecte pilot per tal de prevenir la pobresa infantil que es presentarà en roda de premsa aquest mes de juliol.
El perfil
-Lloc de naixement
Segons dades del 2011, un 41% de les persones que van adreçar-se a CDB eren nascudes a Espanya (en el cas de les que van demanar ajuda per primera vegada aquest percentatge és del 45%). En aquests primers 5 mesos del 2012, seguim constatant que creix aquest col·lectiu de persones (representen el 42% del total).
-Situació laboral i econòmica
Moltes de les persones que es van atendre (un 78%) al 2011 no tenen feina. D’altra banda, les dades posen de manifest que segueix creixent l’escletxa entre les persones que treballen i les que estan a l’atur. Actualment, de les persones que s'atenen només treballen amb un contracte un 11%.
Estan creixent les famílies on ningú treballa i on no hi ha ingressos ni estalvis. Aquesta situació està accentuant l’exclusió social i la pobresa severa. D’aquí que es pugui dir que la societat ja ha quedat fragmentada. Aquesta realitat es concreta en les següents dades referents al període gener-maig de 2012:
-El 29% de les llars ateses no tenen ingressos.
-El 9% disposen de menys de 400 euros mensuals.
-El 25% disposen d’entre 401 i 600 euros mensuals.
-El 14% disposen d’entre 601 i 800 euros mensuals.
-El 23% supera els 800 euros.
En resposta a aquesta realitat, es posarà en marxa el projecte Càritas per l’Ocupació. Aquest projecte incidirà, especialment, en l’ocupabilitat perquè les persones tinguin eines i adquireixin habilitats per tenir més possibilitats en el mercat laboral.
Servei de Mediació de l’Habitatge
El SMH de Càritas ha atès 645 llars (2.253 persones) des que es va posar en funcionament, el passat mes de setembre. El 51% han estat famílies afectades per problemes d’hipoteca i el 49%, de lloguer. En aquests mesos, el 42% d’aquestes persones han vist resolta de forma òptima la seva situació. En el 64% de les situacions resoltes la família ha pogut mantenir el seu habitatge (pagant el deute o renegociant les condicions de la hipoteca o el lloguer). En la resta, s’ha buscat un nou habitatge. La tasca de mediació ha fet que la meitat de les situacions s’hagin pogut resoldre sense necessitat d’ajut econòmic per part de Càritas.
Podeu veure la memòria anual aquí.