La Facultat de Teologia de Catalunya (FTC) ha celebrat aquest divendres una jornada acadèmica de teologia fonamental sota el títol "El Déu que es revela". En altres, la sintesis de la jornada remarca la necessitat d’adoptar una metodologia en el treball teològic que sigui “global e integradora per a superar la separació entre el Jesús històric i el Crist de la fe”. També destaca que qualsevol revelació divina està sempre en funció "de la salvació de les persones i ha de realitzar-se a través de l’experiència humana".
La revelació és un tema d’actualitat en el debat teològic ja que cada religió vol ser una resposta divina i presentar-se com a receptacle d’una revelació de Déu. Així, la jornada partia de la constatació del creixent pluralisme religiós en les societats occidentals i del fet que les religions ja no siguin illes configurades per històries culturals precises, generalment determinades per condicionants ètnics o lingüístics. En aquest context, les religions s’han afermat a nivell mundial –Europa occidental seria l’excepció que confirma la regla– i la seva presència social i cultural s’ha enfortit.
Salvador Pié-Ninot, professor de la FTC, ha estat el responsable de recollir les tesis centrals de la tres ponències de la jornada: La revelació de Déu en Jesucrist, a càrrec del professor Josep Vidal Talens (Facultat de Teologia de València); La condició humana com a criteri de recepció de la revelació, pel professor Xavier Morlans (FTC); i Revelació i revelacions, impartida pel professor Jean-Marc Avéline (Institut Catòlic de la Mediterrània, Marsella). Podeu llegir el resum de les tesis centrals en aquest document.