Amb el suport de: |
(Obra social “la Caixa”) La Fundació ”la Caixa” ha destinat un ajut de 870.260 euros a 33 projectes d’inserció sociolaboral en el context de crisi sanitària a Catalunya. Els projectes han estat impulsats per entitats socials de les províncies de Barcelona (29), Girona (3) i Lleida (1) i tenen com a objectiu la formació per a la millora de l’ocupació, incloses noves oportunitats educatives, i la promoció de l’autoocupació i l’apoderament dels col·lectius més vulnerables especialment afectats per la crisi de la covid-19.
La Fundació ”la Caixa” ha incrementat aquest any fins als 3,5 milions d'euros la inversió en iniciatives que fomenten la inserció sociolaboral de joves i persones en risc d'exclusió i especialment vulnerables davant les conseqüències de l'actual crisi sanitària. Aquesta aportació es canalitzarà a través del suport a 135 projectes que han estat seleccionats en la convocatòria d'Inserció Sociolaboral del Programa d'Ajuts a Projectes d'Iniciatives Socials 2020 que tindrà com a beneficiàries directes prop de 15.000 persones en risc d'exclusió.
Aquesta convocatòria és la primera del Programa d'Iniciatives Socials 2020 que es va obrir en plena situació d'estat d'alarma, cosa que va permetre ampliar les bases per incloure en els objectius aquells projectes que aborden els nous reptes derivats de la crisi de la covid-19 i que potencien l'acompanyament als col·lectius socials més afectats. Aquesta actualització s'ha traduït en un increment significatiu del nombre de projectes presentats –un 32% més respecte a la convocatòria de l'any passat– i en un augment de la dotació econòmica prevista en més de 200.000 euros fins arribar a la xifra total de 3,5 milions d'euros.
Amb aquesta convocatòria, la Fundació ”la Caixa” pretén promoure projectes d'inserció sociolaboral adreçats a joves, persones amb discapacitat i/o trastorn mental o persones en risc d'exclusió, amb l'objectiu de potenciar les seves capacitats i competències d'acord amb les necessitats del teixit empresarial del territori, fomentant la seva autonomia i afavorint la incorporació al mercat laboral.
Respostes davant els reptes de la covid-19
La convocatòria s'estructura en tres àmbits d'actuació: formació per a la millora de l'ocupació incloent noves oportunitats educatives, suport a les empreses d'inserció i als centres especials d'ocupació i promoció de l'autoocupació i l'apoderament per a col·lectius vulnerables.
Els projectes seleccionats en l'àmbit de la formació per a la millora de l'ocupació incloent noves oportunitats educatives inclouen itineraris personalitzats d'acompanyament durant el procés d'inserció centrats en les competències i valors de les persones i les empreses, plans d'ocupació personalitzats mitjançant accions d'orientació, intermediació i formació, així com el foment de la formació dual. S’han seleccionat 121 projectes en total.
En l'àmbit de suport a les empreses d'inserció i als centres especials d'ocupació s'han seleccionat 9 projectes que faciliten la transició de les persones al mercat laboral ordinari, fomenten accions per adequar les noves oportunitats d'ocupació als perfils formatius de les persones vulnerables i promouen accions d'innovació social i tecnològica per a l'ocupació.
Finalment, en l'àmbit de la promoció de l'autoocupació i l'apoderament per a col·lectius vulnerables s'han seleccionat 5 projectes que tenen com a finalitat acompanyar les persones en el procés de creació i consolidació d'una microempresa com a treballadors autònoms i impulsar la responsabilitat social corporativa amb accions de mentoria mitjançant el voluntariat.
De tots els projectes seleccionats, el 47% responen directament a les noves necessitats derivades de la crisi social i sanitària provocada per la covid-19. En aquest sentit, els projectes incideixen en noves necessitats com la formació en mesures d'higiene i desinfecció, adaptació de tallers i processos per a la fabricació de màscares i equips de protecció individual i orientació cap a noves oportunitats laborals associades a la rotació en els llocs de treball per baixes temporals. Un altre dels reptes que incorporen aquests projectes recau en l'aplicació de metodologies digitals i telemàtiques que pretenen dotar les persones de competències i habilitats per conèixer i dominar les eines claus per al seu futur laboral i que permeten disminuir el contacte personal.
Cobertura de necessitats bàsiques
Com a complement a l'acció social i arran dels efectes de la pandèmia, el 34% dels projectes inclouen també una partida destinada a cobrir necessitats bàsiques en l'àmbit de la inserció, com poden ser el suport psicopedagògic individualitzat o el reforç del suport emocional per a la preparació sociolaboral.