(Bisbat de Lleida) Moda Re-, la iniciativa liderada per Càritas de reciclatge de roba de segona mà, recollirà aquest any 40.000 tones de roba. Així ho va anunciar Ruben Requena, coordinador del projecte, a la ponència que va impartir al saló Municipàlia celebrat a Lleida aquesta setmana. Davant de responsables municipals de diversos ajuntaments va explicar les característiques del projecte.
Requena va indicar que actualment tenen 4.500 contenidors i donen feina a 750 persones a l'Estat espanyol. El 60% de la roba que es recull es reutilitza a les botigues, el 35% es recicla fent fil per confeccionar noves peces i només el 5% se'n va a valorització energètica (combustió per produir energia). Va assegurar, també, que una de les apostes de futur del projecte és augmentar la roba que es recicla. "Estem treballant amb grans marques de roba perquè utilitzin el fil que produïm a partir de la roba reciclada per fer noves peces", va explicar.
Per la seva banda, Albert Alberic, responsable del projecte a Catalunya, va indicar que "la nostra principal motivació és la reinserció laboral i la dignificació de l'entrega de roba a persones necessitades".
Alberic va destacar que Càritas té 90 botigues de roba a tot l'Estat "però volem crear llocs de feina a totes les fases del procés". En l'actualitat, Càritas té tres plantes de tractament de la roba que recull. Una d'elles, a Sant Esteve Sesrovires, dóna lloc a cent persones. Alberic va destacar que "la influència del fast-fashion fa que es produeixi més roba però de pitjor qualitat". I aquesta línia va explicar que "la roba que es recull al contenidor representa el 10% del tèxtil que es rebutja". És a dir, que el 90% de la roba que es llançar acaba a l'abocador.
El ponent va anunciar que la reforma de la normativa europea de reciclatge de residus podria fer que els municipis tinguin l'obligació de reciclar també el tèxtil als anys vinents. Per cloure, Requena, és mostrà optimista de cara al futur, ja que "les noves generacions, molt conscienciades pel canvi climàtic, consumiran més roba de segona mà".