Vés al contingut

Per saber-ne més

Arxius adjunts

(Laura Mor –CR) En quinze anys el Centre d’Estudis per la Pau J.M. Delàs, de Justícia i Pau, fa un balanç molt positiu de la seva acció en favor de la cultura de pau. Les campanyes que promouen pel desarmament i l'especificitat del seu àmbit d'estudi l'han convertit en un centre de referència internacional. Aquest dijous celebren l'efemèride amb unes Jornades d'anàlisi de l'armamentisme i el militarisme a l'Auditori del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona. L'entrada és lliure però es recomana inscripció prèvia.

Amb una trentena d'informes i dotze llibres publicats, el Centre Delàs ha vist “una evolució positiva en la cultura de pau”, tal com reconeix Pere Ortega, president i fundador d'aquest centre. Posa com exemple la incidència pública d'una de les accions de denúncia pròpies del centre contra el que anomenen “la banca armada”. Diferents membres del Centre Delàs han participat a les juntes d'accionistes d'entitats com La Caixa, el BBVA, el Banc Sabadell o el Banc Santander per denunciar pràctiques de finançament a indústria militar i al comerç d'armes.

Són campanyes “molt receptives” ha dit Ortega, i ha explicat com en sentit més positiu el centre és “favorable a la creació d'una banca ètica”. De fet, considera que el consum d'aquests productes “s'està extenent cada vegada més entre la població”. D'alguna manera, avui existeix una major consciència alhora de “consumir productes que no estiguin lligats a l'explotació infantil, d'empreses que no són respectuoses amb els drets humans dels treballadors o que tinguin relació amb la indústria militar”.

El missatge evangèlic de pau

Aquests quinze anys d'acció van molt lligats a un missatge evangèlic de pau. Segons Ortega “Jesús era un antimilitarista, era contrari a la violència armada”, i hi ha afegit que “els primers cristians ja es van negar a fer el servei militar obligatori a l'imperi romà”.

El president del Centre Delàs considera que la doctrina social de l'Església es fa present en la promoció de l'objecció de consciència, i en el treball contra el comerç d'armes, la despesa militar i els conflictes armats. Ortega ha conclòs que “tot i que alguns encara justifiquen la 'guerra justa', per a nosaltres totes les guerres són injustes”.

Especialistes en desarmament i economia de defenda

El marc d'estudi i d'incidència pública d'aquest centre és el desarmament i l'economia de defensa. Això vol dir que els col·laboradors del Centre Delàs analitzen pressuposts militars del ministeri de defensa i de les forces armades, l'R+D militar, el comerç d'armes intern i les exportacions d'armes a l'exterior, així com tot allò que té a veure amb la indústria militar. “Som l'únic centre que ho treballa específicament”, afirma Pere Ortega.

Pel que fa a les campanyes internacionals és significatives del centre, hi trobem les relacionades amb la prohibició de les armes nuclears, contra les mines antipersona, les bombes de dispersió i contra el comerç d'armes lleugeres, algunes d'aquestes encara vingents.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.