Narcís Negre, Jordi Dalmau i el col·legi del Cor de Maria de Sant Feliu de Guíxols, Premis Sant Fèlix 2016 del Bisbat de Girona
(Bisbat de Girona) El Bisbat de Girona, a través de la Delegació episcopal de Mitjans de Comunicació Social, ha concedit aquest divendres els premis Sant Fèlix. La voluntat d’aquesta iniciativa diocesana, que aquest 2016 celebra la seva vintena edició, és difondre i reconèixer públicament l’aportació de persones entitats o projectes a la societat i prendre consciència de la seva importància.
Enguany s’han concedit a l’arquitecte gironí Narcís Negre i Tibau, que en la seva llarga trajectòria professional ha creat obres com la clínica Salus Infirmorum de Banyoles, les esglésies de Sant Pau i Sant Salvador, a Girona, i el nou conjunt dels Claretians, també a la ciutat, entre d’altres edificis. Actualment és responsable editorial de la revistaTaüll d’art sacre, publicada per la Conferència Episcopal Tarraconense. Ex aequo, també ha estat premiat Jordi Dalmau i Corominas, articulista, promotor cultural i pessebrista reconegut. Finalment, també s’ha concedit el premi al col·legi Cor de Maria de Sant Feliu de Guíxols, que enguany celebra el seu 150è aniversari d’activitat docent i de servei a la societat.
Aquest divendres al migdia ha estat lliurat el premi als dos primers guardonats en un acte que ha tingut lloc a la Casa Carles, seu del Bisbat de Girona. En el cas del Col·legi Cor de Maria de Sant Feliu el lliurament es farà en un acte propi al mateix centre, en el marc d’alguna de les activitats organitzades amb motiu d’aquests 150 anys d’existència. El guardó consisteix en l’atorgament d’una peça de l’escultor Josep Perpiñá i Citoler, pròpia d’aquest premi.
Durant l’entrega del premi que ha tingut lloc avui, el bisbe de Girona, Francesc Pardo, ha afirmat que ”el motiu principal d’aquest guardó és l’agraïment públic de l’Església de Girona al testimoni de vida dels premiats”. Per la seva banda, el Delegat de Mitjans de Comunicació del Bisbat de Girona, Miquel Calsina, ha dit que “vint anys de premis Sant Fèlix indiquen que és una iniciativa consolidada i ben arrelada, que ajuda a donar més valor i visibilitat a aquell capital social i humà que fan d’una diòcesi un espai de qualitat”.
Els darrers anys els premiats van ser "La Casita" Centre Labouré de Salt i la Comunitat de Religioses Benedictines de Sant Daniel (2014) i la Fundació Tutelar de les Comarques Gironines i la Comunitat de Carmelites Descalces de Montilivi (2015).
Premiats 2016
Narcís Negre i Tibau. Arquitecte per l’Escola de Barcelona l’any 1954 i doctor arquitecte. Ha compartit despatx professional amb el també arquitecte Jordi Masgrau Boschomanr, pràcticament fins a la mort d’aquest darrer. Arquitecte municipal de Cassà de la Selva i Calonge. També treballà pel Ministeri de l’Habitatge i posteriorment en els serveis territorial d’Arquitectura i Habitatge de Girona. Professor d’Història de l’Art a la UdG. En el bisbat de Girona, fou cap de servei per al patrimoni arquitectònic. Entre les seves obres cal esmentar l'església de Sant Pau i la nova ubicació interior i el campanar de l'església de Sant Salvador a la ciutat de Girona, la clínica “Salus Infirmorum” de Banyoles, el conjunt d’església i habitatges dels Pares Claretians de Girona. Actualment és el responsable de la revista Taüll, dedicada a l’art religiós i que editen les diòcesis amb seu a Catalunya.
Jordi Dalmau i Corominas. Publicista, articulista, pessebrista, promotor cultural són alguns dels trets d’aquest gironí, que més enllà de la seva activitat professional a la banca, ha mantingut vives les seves inquietuds al servei de l’oferta cultural i cívica de Girona i les seves comarques. Fou corresponsal a Girona del setmanari “Destino”, on publicà dotzenes de “Postals”, nom amb el que es titulaven les seves cròniques. Autor de llibres com Les finestres del món o El pessebrisme. Precisament en aquesta darrera activitat ha difós per mitjà de cursets i realitzacions aquest tradició entranyable. Col·laborador habitual del Diari de Girona també és un dels promotors de l’entitat “Amics de la UNESCO”, que porta a terme un seguit d’accions cíviques com ara l’apadrinament d’escultures en l’àmbit urbà o la divulgació i defensa del patrimoni arqueològic industrial.
Escola Cor de Maria de Sant Feliu de Guíxols. L'escola Cor de Maria de Sant Feliu de Guíxols és una entitat que en els seus 150 anys d'història sempre s'ha caracteritzat per treballar sota tota mena d'inclemències en bé de les famílies de la població. El tracte familiar ha estat en tot moment la divisa de l'escola. La innovació didàctica, ja en els anys vint del segle passat, sempre ha sigut una característica essencial. Avui concreta aquesta aportació al servei del nostre país tenint una escola oberta a totes les famílies de l'entorn, capaç de posar en pràctica un ensenyament de qualitat, tenint com a pilars les noves tecnologies i l'aprenentatge dels idiomes, sense perdre mai el carisma fundacional: l'exigència de l'Evangeli de Jesucrist.