Vés al contingut
Catalunya Religió
premis-gaudi-1
Fotografia: Ateneu Universitari Sant Pacià.
Galeria d'imatges

Jordi Llisterri –CR Hi ha actes que et reconcilien amb el futur de l’Església. Com el d’aquest dilluns en el lliurament del Premi Gaudí per a treballs de recerca de batxillerat sobre el fet religiós que es va fer al claustre de la basílica de la Sagrada Família. Els sis joves premiats van fer una exposició excel·lent sobre els continguts dels treballs presentats. I que amb 18 anys es poden fer treballs de recerca molt interessants sobre temes religiosos.

El Premi Gaudí reconeix treballs de recerca sobre el fet religiós, la figura d’Antoni Gaudí o la basílica de la Sagrada Família. És una iniciativa conjunta de l’Ateneu Universitari Sant Pacià de Barcelona, la Fundació Escola Cristiana de Catalunya (FECC), i la Junta constructora de la basílica de la Sagrada Família amb el suport d’Edicions Castellnou, que ha arribat a la tercera edició.

L’objectiu és reconèixer els treballs de recerca que fan els alumnes al final de batxillerat i promoure els que se centren en una temàtica religiosa. De fet, la majoria d’intervencions van coincidir a explicar que quan els alumnes han d’escollir el tema del treball de recerca, escollir un tema religiós és atrevit. “Perquè fas un treball de recerca sobre això?”, és una pregunta habitual. Sorprèn i és un repte pels alumnes que s’ho proposen.

A més del premi individual, els centres guanyadors també tindran una visita escolar gratuïta a la Sagrada Família pels estudiants de Batxillerat

L’acte va comptar amb la intervenció i felicitació als premiats del bisbe auxiliar de Barcelona David Abadías; la secretària general de la Fundació Escola Cristiana de Catalunya, Meritxell Ruiz; i el rector de l’Ateneu Sant Pacià, Joan Torra. També hi van assistir, entre altres, el bisbe Sergi Gordo; el president delegat de la Junta constructora, Esteve Camps; el rector de la Sagrada Família, Josep Maria Turull; i bona part de l’equip directiu de les institucions organitzadores i els membres del jurat.

Els parlaments van coincidir a felicitar-se pel nivell i la maduresa que mostren els treballs presentats. El bisbe David Abadías va fer referència a la importància que tenen aquests treballs que, des d’una perspectiva acadèmica, generen “un discurs que no deixa al marge el fet religiós”.

Com a mostra, entre els temes escollits pels joves premiats hi ha l’evidència històrica de la resurrecció de Jesús, la relació entre l’arquitectura de Gaudí amb la natura, la vivència de la mort en les diverses tradicions religiosos i culturals presents a Catalunya o el model d’Església del papa Francesc.

El jurat del Premis Gaudí 2024 ha estat format pels doctors Joan Torra, Ignasi Fuster i Albert Viciano, degans a l’Ateneu Universitari Sant Pacià; pel cap d'àrea pastoral i socioeducativa de l’Escola Cristiana, Eloi Aran; i Jaume Serrallonga, arquitecte a la Sagrada Família.

La llista dels sis premiats inclou alumnes d’escoles públiques i d’iniciativa social. A més del premi individual, aquests centres també tindran una visita escolar gratuïta a la Sagrada Família pels estudiants de Batxillerat.

Sis premis en quatre àmbits

Concretament, aquest any els premis han estat els següents. 1r. Premi, Alfonso de Pineda Lügstenmann de l’escola Sagra Cor de Sarrià de Barcelona (Àmbit de la Teologia i les Ciències Religioses) pel treball 'El hombre que se levantó de entre los muertos', sobre l’evidència històrica de la resurrecció de Jesús de Natzaret. 2n Premi, Brezo Domínguez Prada del Colegio de Fomento Canigó de Barcelona, per 'La Sagrada Família. Las inovaciones con el paso del tiempo' (Àmbit relacionat amb Antoni Gaudí i la Sagrada Família). 3r Premi, Maria Monteagudo Bosch de l’Institut Dolors Mallafré de Vilanova i la Geltrú, pel treball 'La evolución de la naturaleza en la arquitectura' (Àmbit relacionat amb Antoni Gaudí i la Sagrada Família). 4t Premi, Marc Figueras Garcia de l’Escola Dina Isard, d’Olesa de Montserrat, per 'La mort està molt viva' (Àmbit de la Filosofia). 5è Premi Mireia Paisano Pérez del Col·legi Sant Pau Apòstol, de Tarragona, per 'El Sant Greal. Mite, calze i llinatge' (Àmbit d’Història, Art, Cultura i Patrimoni). I 6è Premi, Èric Casanova León del Col·legi Sagrada Família, de Tortosa, per 'L’Església amb el Papa Francesc' (Àmbit de la Teologia i les Ciències Religioses).

Temàtica
Territori
Institucions

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.