(Diputació de Tarragona) Diversificar i millorar l'oferta cultural al Monestir de Poblet, incrementar-ne el nombre de visites i projectar definitivament el recinte com a centre turístic, cultural i espiritual a dins i a fora de Catalunya. Aquests són els principals objectius d'un ambiciós projecte que preveu l'habilitació d'un Centre de Visitants a l'entrada del monestir i la museïtzació de dos grans espais de l'interior: la sala del Dormitori dels Conversos i la de l'Abat Copons. Aquesta actuació compta amb el suport econòmic de la Diputació de Tarragona (aquesta institució ha redactat, a més, el projecte de rehabilitació dels antics magatzems de Poblet on s'ubicarà el Centre de Visitants), l'Ajuntament de Vimbodí i Poblet (beneficiari de l'ajut de la Generalitat de Catalunya destinat a aquest projecte) i el mateix monestir, entre d'altres entitats.
Aquestes actuacions s'emmarquen en el projecte Cosmos, un programa cultural, social i mediambiental que pretén situar el Monestir de Poblet al món actual, tot preservant el seu orígens i essència. Les actuacions contemplades dins el projecte Cosmos desenvolupen les directrius establertes al pla director del monestir i continuen els projectes materialitzats per l’abadia l’any 2010, com ara la recepció-botiga.
El Centre de Visitants i la nova museïtzació es preveu que estiguin a punt d'aquí a quatre anys, segons s'ha indicat aquest dijous al migdia en acte al Palau de la Diputació. Hi han intervingut el president de la Diputació, Josep Poblet; l'abat del Monestir, el pare Josep Alegre; l'alcalde de Vimbodí i Poblet, Joan Güell; el prior del cenobi cistercenc, el pare Lluc Torcal, i el cap del Servei d'Arquitectura Municipal de la Diputació, Jaume Mutlló, amb l'assistència de la diputada Imma Costa.
El Centre de Visitants i el Museu de Poblet
El Centre de Visitants i el Museu tenen un cost superior als 710.000 euros, finançats per l'Ajuntament de Vimbodí i Poblet (beneficiari de la subvenció per a desenvolupament de plans de foment territorial de turisme de la Generalitat), la Diputació de Tarragona, el mateix Monestir i altres entitats. El Centre de Visitants s'ubicarà un dels edificis de l’entrada del Monestir, i es configurarà com a espai principal de presentació del monestir en els aspectes territorial, paisatgístic, cultural i espiritual. Es l’espai destinat a entendre què és Poblet abans d’iniciar la visita a l'interior del recinte monumental. Annex al Centre de Visitants, el futur Jardí Bíblic recrearà diferents escenaris de passatges bàsics d’inspiració bíblica a través de les plantes.
Pel que fa a la renovació del Museu de Poblet, té com a objectiu millorar i ampliar els continguts i espais de l’actual espai expositiu. El projecte preveu adequar i museïtzar dues de les seves sales: la Sala del Dormitori de Conversos i la Sala de l’Abat Copons. Es pretén millorar i modernitzar l’exposició de les obres d’art i alhora dotar-les d’un discurs explicatiu que en permeti la seva comprensió.
En l'actualitat, el Monestir disposa de fons, no exposats per falta d'espai museístic, de gran qualitat artística i amb peces des del segle IV fins a l'època moderna: romàniques, gòtiques i barroques... Es pretén que el museu pugui esdevenir objecte de visita per ell mateix, independent del circuit de visita al monestir i a tal fi es vol ampliar la zona d'exposició i dotar-la d'un discurs pedagògic i cultural que acompanyi la col·lecció exposada i permeti comprendre millor el conjunt del Monestir de Poblet.
La intenció d'aquestes dues actuacions és contribuir a que les visites del Monestir passin dels 130.000 visitants anuals que hi ha a l'actualitat, fins als 300.000.
Referent cultural
Durant l'explicació d'aquests projectes, s'ha destacat la dimensió històrica, arquitectònica, cultural, simbòlica i espiritual del Monestir de Poblet, Patrimoni Mundial des de 1991 i referent de primer ordre a Catalunya i dins la comunitat cistercenca. Situat al terme municipal de Vimbodí i Poblet, el cenobi és també un indret imprescindible en el coneixement de la història, la cultura i l’espiritualitat del territori de l’antiga Corona d’Aragó i, en conseqüència, un motiu més per plantejar la necessitat d’oferir un servei millor a tots els visitants.
D'altra banda, durant l'acte d'aquest dijous a la Diputació també s'ha posat de manifest que l'augment de visites al recinte repercutirà positivament en l'economia de la zona, no només a l'àrea d'influència més propera, sinó també al conjunt de la demarcació de Tarragona i del país.