El monestir de Poblet dedicarà aquest dissabte el darrer concert del X Festival Internacional d’Orgue a les víctimes de les inundacions ocasionades per la DANA. Així, tant la recaptació com els diners que s’obtinguin de la col·lecta entre els assistents es destinaran a ajudar a les persones que han estat afectades per aquesta catàstrofe, a través de Càritas. Just abans de començar, es guardarà un minut de silenci, que donarà pas a una improvisació de l’organista convidat. Les entrades per a aquest concert es poden obtenir a la web del monestir de Poblet.
No és la primera vegada que l’orgue de Poblet participa en una causa solidària. El novembre de 2019, es va organitzar un concert extraordinari per recaptar fons per a les poblacions de la Conca de Barberà afectades per la riuada que havia tingut lloc al mes d’octubre d’aquell any. El 2016, l’orgue va participar en l’enregistrament del disc de la Marató de TV3, dedicada a la recerca sobre l'ictus i altres accidents medul·lars i cerebrals.
L’organista alemany Martin Sturm ha preparat per a l’ocasió un dels programes més impactants que s’han sentit des que es va estrenar l’orgue Metzler de la basílica de Santa Maria. El títol escollit per l’intèrpret és “Idil·li i Infern”, i en la selecció musical es donen la mà mestres del segle XVII com Kerll i Cabanilles; Johann Sebastian Bach; el romanticisme de Schubert i el segle XX de Max Reger. Entre les seves obres, Sturm improvisarà a l’orgue buscant els límits de la sonoritat d’aquest orgue únic i del solemne edifici que l’embolcalla.
Sobre la selecció musical, l’intèrpret destaca que “es mou entre els segles, entre contrastos extrems i entre la música escrita i la improvisació lliure”. La Batalla barroca de Kerll/Cabanilles dona pas a la fantasia Inferno de Reger, significativament “escrita a redós de la Primera Guerra Mundial”. Acte seguit, la Passacaglia de Bach, “una obra que aprofita com cap altra l'espectre sonor de l'orgue barroc”, segons Sturm, es trobarà amb un dels Moments musicals de Schubert, originalment escrit per a piano i que, en paraules del músic, “sembla provenir d'un món més enllà”. Aquestes obres s’aniran alternant amb improvisacions que “s'aventuren pel món de la natura i en les zones frontereres del so de l’orgue”. El concert acabarà amb el que Martin Sturm defineix com “una gran improvisació simfònica com a homenatge al gran compositor i improvisador d’orgue Anton Bruckner, que aquest any celebra el seu 200 aniversari”.
Amb aquest concert, es tanca la desena edició del Festival Internacional d’Orgue de Poblet, un certamen que s’ha consolidat ja com a referència per la seva programació de qualitat, que cada any porta a Catalunya organistes de talla internacional que habitualment no ofereixen concerts a casa nostra. En aquesta ocasió, han participat en el certamen Leonardo Carrieri i Louis-Noël Bestion de Camboulas, que junt amb Sturm s’afegeixen a una nodrida llista d’una trentena d’intèrprets que han passat per Poblet des que es va inaugurar l’orgue Metzler, en què s’inclouen noms com Olivier Latry, Ludger Lohmann, Christopher Herrick, Jan Willem Jansen, Olivier Vernet, Jean-Charles Ablitzer, Ben van Oosten, Jean-Patrice Brosse, Matteo Imbruno, Yves Rechsteiner, Juan de la Rubia, Matteo Imbruno, Giulia Ricci, Hanne Kuhlmann, Hatsumi Miura Matthias Havinga, Agnes Luchterhandt i Claudio Astronio.
Un orgue únic en un entorn únic
L’orgue Metzler de Poblet està especialment pensat per interpretar-hi la música que es va crear durant el Barroc a Alemanya i a França, però les seves possibilitats van molt més enllà. Es tracta d’un versàtil instrument interregional, concebut com una síntesi equilibrada dels més importants elements dels orgues barrocs europeus, i que a més pot acollir sense problemes repertoris del Romanticisme i fins i tot contemporanis.
El seu so, per tant, és únic i especial a la Península, com també ho és l’entorn en què es troba: un monestir cistercenc del segle XII, declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO l’any 1991 i que encara està plenament actiu gràcies a la comunitat monàstica que hi habita. L’assistència als concerts del Festival Internacional d’Orgue, per tant, es pot completar amb una atractiva oferta cultural fent la visita al conjunt monumental; i també aprofitant l’oferta gastronòmica i l’allotjament que s’ofereix en el recinte.