Claretians L’espiritualitat d’Antoni Maria Claret va tenir una “influència decisiva” en l’època que va viure l’arquitecte de la Sagrada Família, Antoni Gaudí, tot i que quan Claret va morir Gaudí tenia 18 anys. El filòsof i teòleg Francesc Torralba ha estudiat detingudament aquesta influència i l'explica en un capítol del seu llibre sobre la façana de la Glòria de la Sagrada Família.
Torralba destaca les 96 obres pròpies i les 81 missions populars que va predicar el sant en la dècada del 1840 en territori català. “Va aportar una obertura a la predicació, una estratègia comunicativa, la proximitat i la disposició en temps d’una gran inestabilitat política”, assenyala. També explica que Claret va formar part d’una generació de catòlics que va acceptar el canvi d’època, es va deixar de lamentar per les circumstàncies de l’època i va obrir noves formes de predicació i consolidació de la fe en el poble. En aquest sentit, Claret “va tenir l’audàcia d’emprendre una intensa tasca de predicacions, especialment missions populars, mogut per la seva caritat apostòlica”.
Segons aquest estudi, les principals influències de Claret en Gaudí tenen a veure amb la percepció de l’infern i el cel. Per a Gaudí, a la façana de la Glòria “l’infern ha de fer por, ha de causar rebuig, fins i tot angoixa, perquè ha d’evocar la possibilitat de la condemnació eterna". "En canvi, la contemplació del cel, de la vida de la Glòria representada en la pedra, ha de desvetllar el desig de ser-hi, l’anhel de viure’l plenament”, apunta Torralba.
El llibre La façana de la Glòria de la Sagrada Família, escrit per Francesc Torralba, ha estat publicat per l’Ateneu Universitari Sant Pacià el desembre del 2022 i es va presentar aquest febrer. El capítol dedicat a Claret porta per nom 'La influència de sant Antoni Maria Claret (1807-1870)' i abasta de la pàgina 782 a la 789.