(Federació Pessebres Vivents) 36 poblacions de Catalunya acolliran escenificacions de la Federació de Pessebres Vivents de Catalunya durant aquestes festes. La temporada comença demà amb les representacions a Cànoves i Samalús. Després que l'any passat la pandèmia obligués a cancel·lar totes les representacions amb l'excepció de Maçanet de la Selva i Sant Feliu de Llobregat, enguany la temporada acaba el 9 de gener a les poblacions de Sant Fost de Campsentelles, Les Gunyoles d'Avinyonet i Els Prats de Rei.
Àngels Serentill, president de la Federació de Pessebres Vivents de Catalunya, destaca la il·lusió de totes les organitzacions, entitats, figurants i voluntaris en un any en què el 70% dels pessebres vivents de la federació reprenen de nou l’activitat. Unes representacions que mantenen la bona salut d’aquesta tradició, que aplega moltes famílies i que té com a gran al·licient la descoberta de poblacions amb paratges naturals o històrics emblemàtics com els cascs antics de Pals, Castell d’Aro o Bàscara, el nucli despoblat de les Masies de Castelló a Vandellós, el monestir de Sant Salvador de Breda, el Castell de Calonge, Les Torres del Castell de Fals o l’aqüeducte del s.XVII en el que es fa el Pessebre Vivent del Pont Llarg de Manresa.
La principal novetat d’enguany són les mesures de prevenció de la Covid-19, que s’han adoptat a partir d’un protocol, validat pel Procicat, per garantir la màxima seguretat possible durant les representacions. Segons explica Joan Lorenzo, secretari de la Federació de Pessebres Vivents de Catalunya, s’està fomentant la compra anticipada per internet a través de pessebresvivents.cat a fi de controlar els aforaments, i la lectura de les entrades es realitzarà amb dispositius mòbils. També s’han reorganitzat els itineraris de la majoria de Pessebres per evitar aglomeracions.
Les representacions dels Pessebres Vivents mouen centenars de persones entre voluntaris, actors, figurants i assistents, és per aquest motiu que enguany s’està fent un gran esforç en matèria de seguretat i, a banda del protocol establert per la Federació, les organitzacions dels pessebres estan en contacte amb responsables de protecció civil del seu municipi per adaptar les mesures que dictin les autoritats sanitàries a cada moment.
Enguany la temporada de Pessebres Vivents de la Federació tindrà com a efemèride la celebració dels 50 anys dels pessebres d’Els Prats de Rei i Tona. En aquest últim, segons explica Josep Benet, President del Pessebre Vivent de Tona, l’edició d’enguany que es farà els dies 19 de desembre i 2 de gener, tindrà com a novetat especial que ‘els visitants podran gaudir del mateix pessebre de sempre en l’emblemàtic parc natural de les Feixetes però en un ambient diferent i en horari de matí, a diferència d’altres anys que es feia al vespre’.
Per províncies, Barcelona aglutina la majoria de representacions amb funcions a les poblacions de Cànoves i Samalús, Canyelles, Corró d’Avall, Els Prats de Rei, La Torreta, Les Gunyoles d’Avinyonet, Les Torres de Fals, Manresa, Martorelles, Premià de Dalt, Sant Feliu de Llobregat, Sant Feliu del Racó, Sant Fost de Campsentelles, Sant Quintí de Mediona, Tona, Vila de Rupit i Viladecans. A la demarcació de Girona es faran escenificacions a Bàscara, Breda, Brunyola, Calonge, Castell d’Aro, Celrà, Fontcoberta, Joanetes, Maçanet de la Selva, Pals, Sant Martí de Llémena, Sant Martí Vell, Vila-Sacra i Vilavenut. I a les terres de Tarragona hi haurà Pessebres Vivents a La Pobla de Montornès, Masia de Castelló, Salou, Sant Jaume des Domenys i Sant Quintí de Mediona.
En total, s’han posat a la venda més de 30.000 entrades per assistir als Pessebres Vivents de la Federació que es poden adquirir a través d’internet.
8a edició del Concurs de dibuix infantil
Enguany torna a convocar-se el Concurs de dibuix infantil que arriba a la seva 8a edició i en la qual hi poden participar nens i nenes de 6 i 12 anys. El termini per presentar els dibuixos serà fins el 15 de gener i les bases del concurs es poden consultar al web.
La Federació de Pessebres Vivents de Catalunya
La Federació de Pessebres Vivents de Catalunya agrupa 49 entitats d’arreu del territori amb l’objectiu de portar a terme activitats encaminades a promoure el coneixement dels Pessebres Vivents i la relació entre ells. Constituïda formalment el 2018, la Federació recull la tasca de l’Associació Coordinadora de Pessebres Vivents de Catalunya, creada el 1991. Actualment, presideix l’entitat Àngels Serentill, coordinadora del Pessebres Vivent Pont Llarg de Manresa.
Formen part de la FPVC els pessebres vivents de les següents poblacions: Bàscara, Bigues i Riells, Breda, Brunyola, Calonge, Cànoves, Canyelles, Castell d'Aro, Celrà, Corró d'Avall, Els Prats de Rei, Fontcoberta, Jesús, Joanetes, La Pobla de Lillet, La Pobla de Montornès, La Torreta, Les Gunyoles d’Avinyonet, Les Torres de Fals, L'Espluga de Francolí, Linyola, Maçanet de la Selva, Pont Llarg de Manresa, Martorelles, Masia de Castelló, Món Sant Benet, Navata, Pals, Peralada, Peramola, Polinyà, Premià de Dalt, Prullans de Cerdanya, Salou, Sant Feliu de Llobregat, Sant Feliu del Racó, Sant Fost, Sant Guim de la Plana, Sant Jaume dels Domenys, Sant Martí de Llémena, Sant Martí Vell, Sant Pere de Ribes, Sant Quintí de Mediona, Santa Pau, Tona, Vila de Rupit, Viladecans, Vila-Sacra i Vilavenut.