(Jesuïtes) Fa dies que estem molt atents a l'arribada de les persones refugiades fixades per les quotes a Europa. Però encara no han arribat i no sembla que ho hagin de fer properament. Però hi ha una realitat realitat menys visible: les persones refugiades que ja són aquí. Cada setmana, entre 200 i 300 persones refugiades síries acostumen a arribar a la península provinents de Melilla, i entre 1500 i 2000 migrants subsaharians viuen als boscos de Nador, al Marroc, en condicions infrahumanes.
En el document 'Les persones refugiades ja són aquí', difós el 18 de desembre coincidint amb el Dia Internacional del Migrant, el sector social de la Companyia de Jesús vol cridar l'atenció sobre aquest realitat.
La ruta Sud dels refugiats de Síria
Aquest text presenta la ruta que segueixen els refugiats de Síria que intenten fugir del conflicte armat del seu país i arribar a Europa des de Marroc. Passar d'Algèria a Marroc i posteriorment a Melilla representa un dels moments més perillosos del seu camí cap a Europa. És gairebé impossible creuar la frontera marroquí sense pagar a les mafies, assumint un alt risc, especialment per als infants, que sovint són separats de la familia en el moment de travessar la frontera.
Si aconsegueixen arribar a Melilla i sol·liciten asil, són portats al Centre d'Estància Temporal d'Immigrants (CETI), que actualment es troba en una situació de sobreocupació, i sense reunir les mínimes condicions desitjables per a l'acolliment de les persones. L'estada al CETI és d'una mitjana de dos mesos. Les persones refugiades siries que finalment arriben a la península intenten seguir el seu camí cap a altres països d'Europa, emmig d'una gran falta de claredat sobre les condicions concretes d'acollida a Espanya i les conseqüències de continuar el viatge sense tramitar la seva sol·licitud d'asil.
Els subsaharians a la Frontera Sud
D'altra banda, els migrants subsaharians que provenen de l'Àfrica Occidental i de països com Camerun, Senegal, Mali, Níger... arriben generalment a Nador, on les autoritats marroquines no els permeten estar, i es veuen obligats a viure amagats en assentaments als boscos, en condicions miserables. Es calcula que entre 1.500 i 2.000 persones es troben en aquesta situació, sense tenir cobertes les necessitats més bàsiques i molt vulnerables. La seva entrada a Melilla, si ho aconsegueixen, es sanciona amb un procediment de devolució o expulsió. Aquest tipus de devolucions han estat criticades per nombroses institucions nacionals i internacionals per vulnerar la normativa internacional, comunitària i espanyola.
Campanya d'Hospitalitat
Davant aquesta situació, les obres que formen part del Sector Social de la Companyia de Jesús, impulsen una campanya d'Hospitalitat amb les persones que es veuren obligades a fugir de casa seva. La Companyia de Jesús demana respondre a aquesta realitat amb una cultura de l'hospitalitat i de l'acollida que "obri les nostres fronteres mentals i físiques".