Vés al contingut

(Fundació Pere Tarrés) Entre l’any 2008 i 2015, les famílies més pobres van perdre un 21% de la seva renda de mitjana. En les famílies amb menys recursos econòmics, els diners mensuals disponibles un cop descomptats les despeses d’habitatge ha passat dels 233€ el 2008 als 130€ el 2015. L’any 2015, 1 de cada 3 infants es trobaven en situació de risc de pobresa. A Espanya, la taxa d’abandonament escolar ha augmentat entre el 20% més pobre de la població, passant del 28% al 2005 al 36% al 2015. Aquests són algunes de les dades de l’informe que ha presentat aquest matí la Fundació Pere Tarrés.

Justament, la Fundació Pere Tarrés considera que l’educació en el lleure ajuda a pal·liar els efectes de les desigualtats socioeconòmiques dels infants en risc d’exclusió social. “Es tracta d’una educació integral i complementària a l’escolar, que genera igualtat d’oportunitats socials i educatives”, ha destacat Rafael Ruiz de Gauna, director Xarxa de Centres Socioeducatius de la Fundació Pere Tarrés en la roda de premsa d’aquest dimecres per presentar la campanya solidària per becar colònies i casals d’estiu. De fet, un dels objectius de la campanya és sensibilitzar a la població de la importància de l’educació en el lleure, “ens preocupa que es converteixi en factor d’exclusió social”, ha emfatitzat Ruiz de Gauna.

Malgrat que els indicadors macroeconòmics són positius, hi ha moltes famílies per a les quals aquesta recuperació no ha arribat i els impedeix, entre altres coses, que els infants d’aquestes famílies més desafavorides puguin gaudir d’activitats de lleure durant l’estiu. Amb la intenció de donar la volta a aquesta situació, la Fundació Pere Tarrés pretén enguany “becar un 12% més d’infants per arribar a 4.500 nens i nenes”, ha explicat Albert Riu, secretari tècnic del Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans (MCECC) de la Fundació Pere Tarrés. Riu ha afegit que entre 2010 i 2016 va haver-hi un increment del 345% dels infants becats i que durant aquests 7 estius, 17.262 nens i nenes han estat becats a l’estiu per la Fundació Pere Tarrés.

Les colònies becades que van donar la volta als estius de la Badia Boukta

“Les colònies em va ajudar a créixer quan era una nena i a convertir-me en la persona que sóc ara”, ha explicat la Badia Boukta de 19 anys, una dels 17.262 infants que han estat becats per la Fundació Pere Tarrés en els darrers estius i que mostra l’impacte i els beneficis que aquestes activitats de lleure tenen en el creixement dels nens i nenes. Aquesta experiència va ser tan transformadora que l’any passat la Badia va decidir fer-se monitora voluntària de les colònies socials on ella mateixa havia participat com a nena becada, i així retornar a altres infants tot allò que havia rebut. “Com a monitora voluntària, vaig veure que la proximitat d’edat entre nens i monitors fa que els infants et tinguin més confiança i t’escoltin més, ets el seu referent. Això m’ha permès agafar molta experiència i valors, ja que vaig veure que davant dels infants havia de ser adulta i responsable i tractar-los com a mi m’agradaria que em tractessin”, ha afegit.

En aquelles colònies com a nena, la Badia va tenir l’oportunitat de pujar per primer cop a la seva vida a una muntanya. D’aquestes vivències n’ha estat testimoni Maria València, la monitora que la va acompanyar en aquelles colònies i que en la roda de premsa ha explicat els dels beneficis que comporta per els infants poder anar de colònies i casals d’estiu: desconnectar i trencar amb els rols assignats en l’entorn habitual, establir un vincle positiu amb els monitors, adquirir unes rutines estructurades que els ajudaran a organitzar-se millor, exercir el dret dels infants a jugar... “Ens cal donar l’oportunitat als infants de què es sentin importants”, ha comentat Maria València, que des de fa 6 anys dirigeix colònies socials adreçades a infància en risc d’exclusió social.

La campanya “Cap infant sense colònies” compta amb el suport econòmic de la Generalitat de Catalunya, del Ministerio de Trabajo y Asuntos Sociales a través del 0,7% de la casella para otros fines sociales, la Diputació de Barcelona, l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Tarragona, l’Obra Social de La Caixa i donants particulars i empreses.

A més de donatius econòmics i en espècie, la Fundació Pere Tarrés ha fet també una crida a la mobilització social per conscienciar de la importància de l’educació en el lleure amb una campanya viral a les xarxes socials. Amb el lema “Dóna la volta al seu estiu” (etiqueta #donalavolta) anima a compartir fotografies i vídeos donant la volta amb accions com ara fer la vertical, el pont, la tombarella, etc.

La Fundació Pere Tarrés fa 60 anys que està compromesa amb l’educació en el lleure, sent l’entitat de lleure més gran de Catalunya. L’any passat, a través de 182 centres d’esplai, la xarxa de centres socioeducatius i altres projectes socioeducatius, 477.040 persones es van beneficiar de la seva acció educativa i social. Concretament, durant l’estiu més de 26.000 infants i joves van participar en més de 400 colònies i casals dinamitzats per uns 4.000 monitors, la major part amb una implicació voluntària.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.