(CR) Promoure el diàleg intercultural i l’entesa entre confessions. Aquest és el l’objectiu del programa de beques de l’Aliança de les Civilitzacions de les Nacions Unides (UNAOC), una formació internacional competitiva que selecciona anualment 24 joves de tot el món -12 de la regió d’Europa i Estats Units i 12 de l’Orient Mitjà i el Nord d’Àfrica- i que compta enguany amb participació catalana.
Alba Sabaté, sots directora de l’Observatori Blanquerna de Comunicació, Religió i Cultura, ha estat una de les joves seleccionades en l’edició del 2020, centrada en la temàtica “Construir la pau en l’era dels nous mitjans”, i en què es posa al centre el paper del periodisme en el repte de vèncer els prejudicis i estereotips i de promoure l’entesa entre cultures i confessions. Sabaté no és la primera catalana escollida al programa. L’any 2012, la periodista Amanda Figueras, actualment responsable de comunicació i projectes a Foro Abraham para el Diálogo Interreligioso e Intercultural, ja va participar-hi.
L’itinerari consisteix en tres mòduls de sessions sobre diàleg intercultural i interreligiós amb rellevants experts de diversos països del món, amb dinàmiques participatives i de foment de la creativitat i la innovació en els joves. Les classes es combinen amb visites i entrevistes presencials amb agents destacats d’organitzacions no governamentals, mitjans de comunicació, entitats socials i governs de sis països diferents.
En el cas dels joves d’Europa i Estats Units, els països a tractar són de la regió de l’Orient Mitjà i el nord d’Àfrica, concretament Marroc, Tunísia, Egipte, Líban, Qatar i Emirats Àrabs Units. En el cas dels joves d’aquestes darreres regions, es reuneixen amb els agents de països europeus del nord d’Amèrica: Estats Units, Canadà, Alemanya, Àustria, França i Espanya.
Diàleg interreligiós online
Totes les edicions anteriors del programa, que va començar l’any 2010, s’havien celebrat presencialment als països que es visitaven, que solien ser 3. La pandèmia de la COVID-19 ha portat la UNAOC a establir enguany la primera versió en línia del seu equip de becaris –fellowship–, en la qual totes les visites i sessions són virtuals, per la qual cosa es poden organitzar reunions a 6 països. El programa ha començat el 5 d’octubre i s’allargarà fins al 4 de novembre.
L’Aliança de les Civilitzacions de les Nacions Unides (UNAOC) és una iniciativa creada l’any 2005 liderada pel llavors Secretari General, Kofi Annan, co-esponsoritzada pels governs d’Espanya i Turquia. Les accions i programes de la UNAOC tenen com a objectiu l’entesa i el diàleg, així com vèncer les barreres entre persones de diferents religions i cultures.
Today, on the first day of our virtual Fellowship programme, #UNAOC Fellows from Europe, North America, the Middle East, and North Africa had to introduce themselves and share ideas on ways media can be used to promote intercultural and interreligious dialogue. #UNAOCfellows pic.twitter.com/VqmHSLNG8T
— UNAOC (@UNAOC) October 5, 2020