Vés al contingut
ComissioAbusos202312

CR / ACN El Parlament ha citat l'arquebisbe de Barcelona i president de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE), el cardenal Joan Josep Omella, perquè comparegui el 29 de gener de 2024 a la comissió d'investigació sobre la pederàstia a l'Església. En les sessions del gener i febrer també s'han citat diversos representants diocesans i el president de la Unió de Comunitats Islàmiques de Catalunya, Mohamed El Ghaidouni. El mes de març es van aprovar 90 compareixences d'experts i representants eclesials que ara estan participant en les sessions mensuals de la comissió.

Precisament en la sessió de la comissió del desembre que es va fer aquest dilluns, els experts van qüestionar algunes de les iniciatives de la comissió del Parlament, especialment sobre la imprescriptibilitat dels delictes. El catedràtic de dret penal Josep Maria Tamarit va afirmar que seria “un greu error” tornar a prolongar el termini de prescripció dels abusos a menors com a mesura de prevenció o reparació. La presidenta de la comissió, Susanna Segovia, va anunciar aquest octubre que promourien una iniciativa legislativa perquè els delictes de pederàstia no prescriguin mai.

“l’opinió general dels penalistes és no estar d’acord amb la imprescriptibilitat”

Segons Tamarit “hi ha activistes que han fet del tema de la imprescriptibilitat una causa i no sé per quina raó han aconseguit tenir un nivell d’influència en les associacions de víctimes, partits polítics, i mitjans de comunicació” i que, en canvi, “l’opinió general dels penalistes és no estar d’acord amb la imprescriptibilitat”. Tamarit va explicar que aquest criteri es podria aplicar en qualsevol delicte en què “hi ha hagut alarma social”.

El catedràtic va dir que això és aixecar “falses expectatives” a les víctimes perquè amb el pas dels anys és més difícil provar penalment un delicte. Per Tamarit, la societat hauria d'assumir que “l’atenció a la víctima és independent al que es faci al victimari” i, en canvi, per demostrar el suport a les víctimes “seguim pensant que la prova és la ràbia que tenim contra el victimari i com de disposats que estem a fer-los patir”. Per això, va reiterar la necessitat de prioritzar les diverses propostes de restauració com les que es van incloure en l’informe del Defensor del Poble.

En les diverses compareixences d’experts s’ha remarcat la doble victimització que representa per les víctimes l’ocultació que han tingut els abusos durant dècades i més quan s’han produït en un entorn institucional eclesial. Però els experts del món penal, educatiu o sanitari que han intervingut també han remarcat les greus deficiències del sistema actual d’atenció a les víctimes i prevenció en tots aquests àmbits que depenen de l’administració.

Altres compareixences

En les sessions programades pel gener i febrer també es cridarà el vicesecretari per a Assumptes Generals de la CEE i promotor de Justícia del Tribunal de Rota, Carlos López Segovia; el vicesecretari de la Conferència Episcopal Tarraconense, Enric Termes; l'advocat i representant de l'oficina per la prevenció i la protecció d'abusos de l'arxidiòcesi de Tarragona, Carles Ferrer; i el president del Tribunal Eclesiàstic de l'arquebisbat de Barcelona, Santiago Bueno.

En la sessió del 5 de febrer, la comissió ha citat la delegada diocesana de Protecció de Menors i Adults Vulnerables del bisbat de Solsona, Clara Carbonell; i el canceller i secretari general del bisbat de Vic, David Gómez. A més d'aquests representants de l'àmbit diocesà, el mateix dia s'ha citat el prior de l’Abadia de Montserrat, Bernat Juliol i el president de la Unió de Comunitats Islàmiques de Catalunya (UCIDCAT), Mohamed El Ghaidouni.

Omella haurà de comparèixer en qualitat de testimoni a la comissió d’investigació sobre la pederàstia a l’Església del Parlament. Així es va decidir el 27 de març durant la sessió de la comissió, després que ERC, Junts, la CUP i els comuns votessin a favor de la proposta, i el PSC s’hi manifestés en contra. La compareixença d'Omella és l'única que s'ha plantejat fins ara en solitari, ja que en la resta de sessions els experts o testimonis han comparegut en grup.

Els testimonis estan obligats a comparèixer davant les comissions del Parlament, però la cambra catalana no disposa de cap capacitat sancionadora si no s'atén la petició i ha de derivar la denúncia als tribunals si ho aprova la mesa del Parlament. Denúncies que habitualment no tenen cap recorregut jurídic.

La comissió la presideix la diputada Susanna Segovia (Comuns), i en formen part les parlamentàries Judit Alcalá (PSC), Raquel Sans (ERC), Glòria Freixa (Junts), Maria Dolors Sabater (CUP, que deixa el Parlament la setmana que ve i, per tant, abandonarà també la comissió), Núria Lozano (Comuns) i Matías Alonso (Cs, i que no ha assistit fins ara a cap sessió).

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.